Ο Μακάβριος Χορός
Η ανατομία του τρόμου
Danse Macabre (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-645-327-4
Κλειδάριθμος, Αθήνα, 9/2022
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 22.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 732 γρ., 624 σελ.
Περιγραφή

Το 1981,  πολύ πριν ξεκινήσει να γράφει τη μελέτη Περί συγγραφής,  ο Στίβεν Κινγκ αποφάσισε να αναλύσει την έννοια του τρόμου. Ο Μακάβριος Χορός δεν είναι άλλο από μια ανατομία του τρόμου, δομημένη σε δέκα κεφάλαια με γερή δόση χιούμορ και με παραδείγματα αντλημένα από τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο· από τον «Φρανκενστάιν» και τον «Δράκουλα» μέχρι τον «Εξορκιστή», τη «Ζώνη του Λυκόφωτος» και το «Μωρό της Ρόζμαρι».

Σύμφωνα με τον Κινγκ, τα μυθιστορήματα, οι ταινίες, οι ραδιοφωνικές εκπομπές –ακόμα και τα κόμικ– που έχουν ως θέμα τους τον τρόμο, κινούνται πάντα σε δύο επίπεδα. Στην κορυφή βρίσκεται το επίπεδο της φρίκης, το οποίο μπορεί να επιτευχθεί με λιγότερη ή περισσότερη καλλιτεχνική μαεστρία. Όμως σε ένα άλλο, πιο βαθύ επίπεδο, το έργο τρόμου είναι στην πραγματικότητα ένας χορός – μια ρυθμική αναζήτηση.

Το έργο τρόμου δεν ενδιαφέρεται για την πολιτισμένη «επίπλωση» της ζωής μας. Ένα τέτοιο έργο διασχίζει χορεύοντας τα δωμάτια που έχουμε επιπλώσει ένα ένα, με το καθένα να εκφράζει –ελπίζουμε!– τον κοινωνικά αποδεκτό και ευχάριστα ανοιχτόμυαλο χαρακτήρα μας.

Έγραψαν για βιβλίο :

«Πριν από το Περί συγγραφής, ο Κινγκ μας πρόσφερε ένα μοναδικό κλασικό έργο».
–The Wall Street Journal

«Ένα από τα καλύτερα βιβλία της αμερικανικής ποπ κουλτούρας».
–Philadelphia Inquirer

«Ένας συναρπαστικός συνδυασμός αυτοβιογραφίας και προσωπικής περιπλάνησης μέσα σε βιβλία και ταινίες που ενέπνευσαν αυτόν τον εξαιρετικό συγγραφέα».
–Publishing News on Writing

«Ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς του τρόμου».
–Time

«Περιδιαβαίνει ανάμεσα σε εκατοντάδες τίτλους, υποείδη και θεωρίες περί αισθητικής του τρόμου… είναι ο τρόμος τέχνη; Ο Κινγκ ισχυρίζεται πως είναι».
–Kirkus Reviews

Ο Στίβεν Κινγκ είναι ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της εποχής μας. Έχει γράψει πάνω από 50 μυθιστορήματα, 200 διηγήματα και δοκίμια, με πωλήσεις άνω των 350.000.000 αντιτύπων. Στα έργα του, πολλά από τα οποία έγιναν ταινίες ή σειρές, συγκαταλέγονται τα Σάλεμς Λοτ, Το Αυτό, Το Κοράκι, το έπος του Μαύρου Πύργου, Η Λάμψη, Το Πράσινο Μίλι, Μίζερι, Καρδιές στην Ατλαντίδα, Το Ινστιτούτο, Outsider (Ο Ξένος), Εξύψωση, Ωραίες Κοιμωμένες (που έγραψε μαζί με τον γιο του, Owen King). Έχει τιμηθεί με τα βραβεία Bram Stoker και Locus, από τη Βρετανική, Αμερικανική και Διεθνή Ένωση Συγγραφέων Τρόμου, με το Μετάλλιο Διακεκριμένης Συνεισφοράς στα Αμερικανικά Γράμματα και το Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών των ΗΠΑ, ενώ το 2016 τιμήθηκε από τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου για το Σύνολο του Έργου του και το 2018 του απονεμήθηκε το σπουδαίο λογοτεχνικό βραβείο PEN. Επίσης, τα The Outsider (Ο ξένος) και Το Ινστιτούτο κατέκτησαν την πρώτη θέση στα βραβεία Goodreads Choice, στην κατηγορία μυστηρίου και θρίλερ, το 2018 και 2019 αντίστοιχα, ενώ το Μόνο αν μυρίζει αίμα ήταν υποψήφιο στην κατηγορία τρόμου το 2020. Ο Κινγκ ζει στο Μπάνγκορ του Μέιν με τη σύζυγό του, τη μυθιστοριογράφο Τάμπιθα Κινγκ.


Add: 2022-09-28 15:03:06 - Upd: 2024-01-16 15:18:04