Βατράχων oχεία
Ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά από την ζωήν τους
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-92208-6-6
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 5.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
48 σελ.
Περιγραφή

Εκτός από τον τρόπον του ζευγαρώματος ο οποίος είναι καινοφανής και μοναδικός σ΄ όλον το ζωικόν βασίλειον για τις ιδιορρυθμίες που εκδηλούται και την διάρκειαν αυτού, ο Βάτραχος έχει πληθώραν άλλων ιδιοτήτων και δυνατοτήτων που είναι άξιες θαυμασμού. Απορεί κανείς πως ανταπεξέρχεται σ ΄αυτές με την αναγκαίαν επιτυχίαν.

Το ζώον είναι γνωστόν από την αρχαιότητα, προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στον άνθρωπον και την επιστήμην. Χρησιμοποιήθηκε στην Φυσικήν και την Φυσιολογίαν χωρίς να σημαίνει ότι έπαψε και σήμερα να προσφέρει. Ο Γαλβανισμός στο ανθρώπινον σώμα προήλθεν εκ μελέτης ιδιοτήτων των Βατράχων καθώς και η ανακάλυψη της μπαταρίας το 1799 από τον Βόλτα.

Οι ιατροί από τον Ιπποκράτην και μετέπειτα είχαν ευρείαν γνώση των μέσων αντιμετωπίσεως κάθε μορφής ασθενείας των ανθρώπων. Έτσι είχαν διαβλέψει και θεραπευτικές ιδιότητες εκ της βρώσεως των βατράχων και συνιστούσαν την χρήση – κατάποση βρασμένων τεμαχίων αυτών ως καθαρτικόν του αίματος και κατά της δυσπεψίας. Ο Διοσκουρίδης συνιστούσε βρασμένους με λάδι και αλάτι βατράχους ως αντίδοτον κατά των δηγμάτων εκ δηλητηριωδών όφεων. Η τέφρα των βατράχων ενδείκνυται ως στυπτικόν φάρμακον. Δεν είναι διόλου περίεργον.

Ο ζωμός παλαιότερα βρασμένων βατράχων, χρησιμοποιείτο σε ευρείαν κλίμακα για την καταπολέμηση της φυματιώσεως και γενικώς των χρονίων πνευμονικών παθήσεων, αλλά και ως αντίδοτον κατά των οιδημάτων. Σήμερα τρώγεται σε πολλές χώρες.

Χαρακτηριστικά του προτερήματα, π.χ. αν αφαιρεθεί η καρδιά αυτή διατηρεί τις συσταλτικές της ιδιότητες επί μακρόν, το δε ακρωτηριασμένον σώμα μπορεί να ζήσει επί πολύ και να κάνει άλματα. Αν δε του κοπεί η κεφαλή και καταστραφεί ο νωτιαίος μυελός του μπορεί να ζήσει και να κινείται επί μακρόν. Είναι προπομπός επεμβάσεως της ανοικτής καρδίας, του ραντάρ.

Add: 2022-07-21 13:50:47 - Upd: 2022-07-22 14:59:50