11ο Διατμηματικό Μουσικολογικό Συνέδριο: Νεωτερισμός και παράδοση
Με αφορμή τα 70 χρόνια από το θάνατο του Νίκου Σκαλκώτα, Αθήνα 21-23 Νοεμβρίου 2019
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-82210-4-8
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Ebook, Ψηφιακό αρχείο γενικά
449 σελ.
Περιγραφή

Περιεχόμενα:

- Πρόλογος
- Απόστολος Παληός: «Επιδράσεις και αλληλεπιδράσεις σε τέσσερις εμβληματικούς συνθέτες του 19ου και 20ού αιώνα με αφορμή το τελευταίο από τα Καπρίτσια του Paganini»
- Ιάκωβος Σταϊνχάουερ: «Η χειρονομία στον βωβό κινηματογράφο»
- Τάσος Κολυδάς & Νίκος Πουλάκης: «Από το μουσικό χειρόγραφο στην ψηφιακή παρτιτούρα: διερεύνηση του τρόπου αποτύπωσης των μουσικών έργων σε μουσική σημειογραφία από έλληνες συνθέτες»
- Σωκράτης Γεωργιάδης: «Το αντιστικτικό ζεύγος ως πυρήνας της συνθετικής δημιουργίας: όψεις μιας κρυφής ταυτολογίας»
- Σόλων Ραπτάκης: «A mazurka’s progress: η περίπτωση του χορευτικού δεύτερου μέρους στις δύο σονάτες για πιάνο του Μίλι Μπαλάκιρεβ»
- Ιωάννης Φούλιας: «Όψεις παράδοσης και νεωτερισμού στα Τρία σονέττα του Πετράρχη του Franz Liszt»
- Άννα Χατζηαθανασίου: «Βαυαρικές επιρροές στην μουσική ζωή της Αθήνας τον 19ο αιώνα: Η περίπτωση της μπάντας του στρατού»
- Θεοδώρα Ιορδανίδου: «Η τάξη του φλάουτου και η παρουσία φλαουτιστών στο Ωδείο Αθηνών από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι το 1940»
- Ευαγγελία Α. Χαλδαιάκη: «Σίμων Καράς αυτοβιογραφούμενος: Τέσσερις ανέκδοτες επιστολές του προς την Εύα Πάλμερ-Σικελιανού»
- Λαμπρογιάννης Πεφάνης & Στέφανος Φευγαλάς: «Ζητήματα εναρμόνισης της δημοτικής μουσικής. Η περίπτωση του Διονυσίου Λαυράγκα μέσα από τη συλλογή κυπριακών τραγουδιών και σκοπών του Χρίστου Αποστολίδη»
- Αγγελική Σκανδάλη: «Η σμυρναϊκή οπερέτα των Σύλβιου και Καρακάση στην Αθήνα. Η Τζαζ-μπαντ του 1928»
- Νικόλαος Αθ. Μάμαλης: «Η μουσική συνεισφορά του Μανώλη Σκουλούδη στις θεατρικές παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου (1933-1935)»
- Εύη Νίκα-Σαμψών: «Νεωτεριστικές όψεις και αντιπαραθέσεις στη λιμπρετολογία και μουσική δραματουργία του ύστερου 18ου αιώνα. Μεθοδολογικές προσεγγίσεις»
- Βασιλική Κωνσταντίνου: «Ο μύθος της Αριάδνης στις όπερες του Johann Georg Conradi και του Johann Sigismund Kusser. Προσεγγίζοντας τους πρώιμους νεωτερισμούς της γερμανικής όπερας»
- Μαριάννα Σιδερή: «Carlo Goldoni vs Carlo Gozzi: Ανάμεσα σε ένα παραδοσιακό πρότυπο και τη σκηνή του μέλλοντος»
- Αναστασία Σιώψη: «Εικόνες πολέμου στην όπερα» - Μηνάς Ι. Αλεξιάδης: «Όπερα και μουσικό θέατρο στον μεσοπόλεμο και εντεύθεν: αλληλεπιδράσεις, ορολογία και προβληματισμοί»
- Αποστολία Κουκούλη: «Ο διάλογος μεταξύ μη δυτικών μουσικών παραδόσεων και δυτικής νεωτερικότητας ως μέσο διαπραγμάτευσης ταυτοτήτων στην όπερα του B. Britten, Death in Venice (1973): μια αναλυτική προσέγγιση»
- Μαρία Μελπομένη Χρύση: «Χορός και Χρόνος: Ο ρόλος του Χορού στην όπερα Οιδίπους επί Κολωνώ (Oedipus at Colonus) του Θόδωρου Αντωνίου»
- Σταματία Γεροθανάση: «Προσαρμογή του αρχαίου μύθου στη μουσική δραματουργία του 21ου αιώνα: Aribert Reimann, Medea»
- Σπήλιος Κούνας: «Επανεξετάζοντας τα γραμμικά εξελικτικά σχήματα στις λαϊκές μουσικές παραδόσεις – η παράμετρος της αρμονίας»
- Αθανάσιος Τρικούπης: «Αιμίλιος Ριάδης (1880-1935): Trois Chansons Macédoniennes. Μελέτη περί των μορφοποιητικών διλημμάτων του συνθέτη»
- Ιωάννης Ανδρόνογλου: «Η ελληνική παραδοσιακή μουσική ως πηγή έμπνευσης στη σύνθεση έργων για κιθάρα: από τα συνθετικά πρότυπα της Εθνικής Σχολής Μουσικής σε μια μεταμοντέρνα προσέγγιση»
- Μαρία Ντούρου: «Γ. Α. Παπαϊωάννου: Μετεώριση, φαντασία για βιολοντσέλο και ορχήστρα (ΑΚΙ-Ντ 219), in memoriam Νίκου Σκαλκώτα» - Βασιλική Κουτσομπίνα: «Νίκος Σκαλκώτας: Ένας αναζητητής του μοντερνισμού»
- Γιώργος Ζερβός: «Μορφές νεωτερισμού και παράδοση: Η μουσική ιδιοσυγκρασία του Νίκου Σκαλκώτα μέσα από τα κείμενά του»
- Γιώργος Σακαλλιέρος: «Τα 16 Τραγούδια για μεσόφωνο και πιάνο (1941) του Νίκου Σκαλκώτα: ένας καλειδοσκοπικός φωνητικός κύκλος και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του»
- Πηνελόπη Παπαγιαννοπούλου: «Η λίστα με τις 48 δωδεκάφθογγες σειρές που περιλαμβάνονται στο Αρχείο Σκαλκώτα και τα έργα του 1949»
- Nina-Maria Wanek: «Για μια νέα αξιολόγηση της λεγόμενης “Missa Graeca”»
- Χρυσοβαλάντης Ευ. Ιωαννίδης: «Μελοποιητικός Νεωτερισμός και επιβίωση της Παράδοσης στο Δοξαστάριο του Ιακώβου Πρωτοψάλτου: Το Δοξαστικό των Αποστίχων της Πεντηκοστής «Γλῶσσαι ποτὲ συνεχέθησαν» σε ήχο πλάγιο του δ΄»
- Νίκος Ανδρίκος: «Σύγχρονη τροπική σύνθεση – Διασπώντας το στερεοτυπικό δίπολο νεωτερισμός-παράδοση»
- Raphael Staubli: «Νεωτερισμός και Παράδοση στη μουσική του Anton Webern»
- Αποστολία Νικούλη & Κώστας Χάρδας: «Ανασκευάζοντας την παράδοση: Η πολυεπίπεδη λειτουργία της συμμετρίας στη Συμφωνία σε Ντο (1938-1940) του Ίγκορ Στραβίνσκυ»
- Μαριάνθη Φωτοπούλου & Κώστας Χάρδας: «“Σαν φωτιές χτυπώντας στου μέλλοντος τα μάτια”: Μια επαναστατική ανάγνωση της τονικότητας από τον Ντμίτρι Ντμίτριεβιτς Σοστακόβιτς στη Συμφωνία αρ. 3, op. 20, «Την Πρώτη Μαΐου», σε Μι-ύφεση-μείζονα (1929)»
Add: 2022-07-21 13:50:47 - Upd: 2022-07-22 14:59:49