Η μέρα που ανακαλύψαμε το Σύμπαν.
-
The Day We Found the Universe. : - (τίτλος πρωτοτύπου)
Επιμέλεια κειμένου: Καραβέλη, Σοφία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5289-70-6
Ροπή Εκδόσεις, Θεσσαλονίκη, 7/2022
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 22.26 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 556 σελ.
τ. 1
Σύντομη περιγραφή
Στο βιβλίο αυτό, η Μάρσα Μπαρτούσακ αποκαλύπτει τους πρωταγωνιστές, τις αντιπαραθέσεις απόψεων, τις ιδιοφυείς ιδέες, την εκπληκτική τεχνολογία, τη ριζοσπαστική έρευνα αλλά και τις λάθος επιλογές των πρώιμων ερευνητών των ουρανών.
Περιγραφή

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

 Η συναρπαστική και σαγηνευτική αφήγηση γύρω από μια περίοδο-ορόσημο στην ιστορία του ανθρώπου, την ανακάλυψη του συγκλονιστικού μεγέθους και της πραγματικής φύσης του σύμπαντός μας.

 Την Πρωτοχρονιά του 1925, ο νεαρός Έντουιν Χαμπλ ανακοίνωνε την ανακάλυψή του σύμφωνα με την οποία το σύμπαν μας ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο απ` ό,τι μέχρι τότε πίστευαν οι άνθρωποι, με την αναθεωρημένη εκτίμηση για το μέγεθός του να είναι χίλιες τρισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τις παλαιότερες. Η ανακοίνωση αυτή του Χαμπλ προκάλεσε φοβερή αναταραχή στην επιστημονική κοινότητα. Έξι χρόνια αργότερα, σε μια σειρά συναντήσεων στο Αστεροσκοπείο Όρους Ουίλσον, ο Χαμπλ μαζί με άλλους επιστήμονες έπεισαν τον Άλμπερτ Αϊνστάιν πως το σύμπαν δεν είναι στατικό αλλά αντίθετα διαστέλλεται.

Στο βιβλίο αυτό, η Μάρσα Μπαρτούσακ αποκαλύπτει τους πρωταγωνιστές, τις αντιπαραθέσεις απόψεων, τις ιδιοφυείς ιδέες, την εκπληκτική τεχνολογία, τη ριζοσπαστική έρευνα αλλά και τις λάθος επιλογές των πρώιμων ερευνητών των ουρανών στην προσπάθειά τους να αποκαλύψουν αυτό που πολλοί θεωρούν ως μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στην ιστορία της επιστήμης.

 ΚΡΙΤΙΚΕΣ

«Με το χαρακτηριστικό της τρόπο να αναμειγνύει την ενδελεχή έρευνα με τη ζωηρή γραφή,ηΜπαρτούσακ συνθέτει αυτές τις ανακαλύψεις σε μιαν αφήγηση που συναρπάζει σχεδόν όσο και ηίδια η ταραχώδης δεκαετία με την οποία καταπιάνεται το βιβλίο.»

Seed Magazine

 «Το έξυπνο και καθηλωτικό βιβλίο της Μπαρτούσακ έχει τα φόντα να αποτελέσει μια πρότυπη ιστορική αφήγηση γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.»

Washington Post

 «Μια συγγραφέας επιστημονικών θεμάτων με σπάνια χαρίσματα. . .Η Μπαρτούσακ μεταφέρει μεεπιτυχία την απίστευτη πολυπλοκότητα του έργου των αστρονόμων. . . χωρίς ποτέ να ξεχνά το ανθρώπινο στοιχείο.»

San Francisco Chronicle

 «Ενδιαφέρον. . . διεξοδικό στην έρευνά του . . . απολαυστικό στην ανάγνωση.»

New Scientist

 «Η Μπαρτούσακ ιχνηλατεί με ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή τις απαρχές και την ανάπτυξη μιας τεράστιας ιδέας…Το απολαυστικό της βιβλίο εξετάζει με ιδιαίτερα ενδελεχή τρόπο τόσο τους μικρούς όσο και τους μεγάλους πρωταγωνιστές της ιστορίας αυτής.»

New Haven Review

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

 Η Μάρσα Μπαρτούσακ (Marcia Bartusiak) είναι Αμερικανίδα φυσικός, δημοσιογράφος και συγγραφέας βιβλίων σχετικών με θέματα αστρονομίας και φυσικών επιστημών. Είναι επίσης καθηγήτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα συγγραφής επιστημονικών κειμένων του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT). Κείμενά της έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά National Geographic, Discover,Astronomy, Science, MIT Technology Review κ.ά., ενώ διατηρεί μόνιμη στήλη στο περιοδικό Natural History. Για το συγγραφικό της έργο έχει βραβευτεί έξι φορές από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Φυσικής και από άλλους οργανισμούς. Το 2008 εξελέγη μέλος της Αμερικανικής Ένωσης για την Προαγωγή της Επιστήμης (AAAS). Βιβλία της: «Through a Universe Darkly» (1993), «Einstein’s Unfinished Symphony» (2000, 2017). Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία της «Τα αρχεία του σύμπαντος» (Ενάλιος) και «Μαύρες τρύπες: Η μεγάλη περιπέτεια μιας ανατρεπτικής επιστημονικής ιδέας» (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης).

 


Add: 2022-07-14 09:58:01 - Upd: 2023-08-28 12:19:01