Οκλαδόν με τον χρόνο
Ποίηση
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-592-143-9
Μανδραγόρας, Αθήνα, 3/2022
361η έκδ. || Νέα || Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 8.48 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
16 x 24 εκ., 48 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Πρώτη ποιητική συλλογή χωρισμένη σε τέσσερις ενότητες: «Θυμοσοφία», «Εποχές, Φθινόπωρο, Χειμώνας, Άνοιξη, Καλοκαίρι», «Σχέσεις» και «Να ξέρεις ότι προσπαθώ».
Περιγραφή

Κλεονίκη Δρούγκα, Οκλαδόν με τον χρόνο, έργο εξωφύλλου Πολ Γκογκέν, Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση, εκδ. Μανδραγόρας, 16Χ24, Μάρτιος 2022, σελ. 48, αριθμ. έκδοσης: 361, ISBN 978-960-592-143-9, τιμή 8,48 ευρώ.

 

Η ισορροπία είναι άθροισμα βημάτων

Κάθε λάθος κίνηση

δεν έχει δικαίωμα στην άνοιξη

δεν έχει χρόνο στην καραμελωμένη φυγή.

 

Στην πρώτη ποιητική της συλλογή η Κλεονίκη Δρούγκα δεν χαμήλωσε τη φωτιά στο μπόι των λέξεων αλλά αντιθέτως φίλτραρε τις εικόνες-χρώματά της με έναν μεστό ώριμο ποιητικό λόγο: μην επιτρέψεις στη θάλασσα να περάσει χωρίς νόημα/ μάθε να αναπνέεις στον βυθό/ είναι μια δεξιότητα/ στρέψε το βλέμμα σου/ δες τη χελώνα πως σέρνει το δισάκι της/ αν έχει ο αέρας κάτι να πει/ ας μιλήσει τελευταίος.

Η συλλογή οκλαδόν με τον χρόνο είναι χωρισμένη σε τέσσερις ενότητες: «Θυμοσοφία», «Εποχές, Φθινόπωρο, Χειμώνας, Άνοιξη, Καλοκαίρι», «Σχέσεις» και «Να ξέρεις ότι προσπαθώ».

Στους στίχους της Κλ.Δρ. είναι έκδηλη η υπαρξιακή αναζήτηση: «Στάση παλιά Σαλαμίνα/ στην ίδια βιτρίνα μπροστά/ μετρά τη ζωή της χωρίς να βγάζει λέξη/ η μνήμη τής ανήκει/ στο μεταξύ γάμος δουλειά/ καυγάδες αγκαλιές θλίψη χαρά/ μια έκρηξη μέσα της την αφήνει απανθρακωμένη», ενεργητική διάθλαση ρημάτων που συνωστίζονται σε στίχους: «να κάνω ένα βήμα/ η μέρα αργοσέρνει δισταγμό/ στους βοριάδες που συμπαραστέκονται στη θύελλα/ αποφάσισα: θα γίνουμε άγνωστοι μεταξύ μας και σε διέγραψα/ συγυρίζει τις επιθυμίες...»

Η ποιήτρια διαλέγεται εναλλάσσοντας α` και β` πρόσωπο και διατυπώνει θέση μέσα από τον διάλογο: –το πρώτο βήμα είναι πάντα η αρχή–/ ξεχειλίζουν οι όχθες/ εισβάλλει η ζωή/ πισωπατούν έννοιες/ αγουροξυπνημένη/ σιωπηλή/ ξεκινώ για τ’ άβατα/ παίρνω το σχήμα ενός πουλιού/ κι ελπίζω σε μια θάλασσα.

 

                   

Η Κλεονίκη Δρούγκα είναι πτυχιούχος Φιλοσοφικής ΑΠΘ, κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος. Οι ιδεολογικοί προσανατολισμοί της στρέφονται σε σενάριο – κινηματογράφο, ποίηση, πεζογραφία και εκπαίδευση.  Έχει εκδώσει ένα βιβλίο, επιστημονικά άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά, εισηγήσεις της σε πρακτικά ελληνικών και διεθνών συνεδρίων και ποιήματα-διηγήματα σε ποικίλα λογοτεχνικά περιοδικά. Συνέγραψε σενάρια μικρού μήκους ταινιών μυθοπλασίας και συνεργάστηκε σε ταινίες τεκμηρίωσης, με βραβεύσεις σε ελληνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς. Εργάζεται στο Τμήμα Κινηματογράφου, Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ ως μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ), με διδακτικό αντικείμενο «Σενάριο».


Add: 2022-05-26 14:08:57 - Upd: 2023-12-18 11:14:09