Ηλιοτυπία
Ποίηση
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-592-144-6
Μανδραγόρας, Αθήνα, 3/2022
362η έκδ. || Νέα || Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 8.48 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
16 x 24 εκ., 48 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Δεύτερη μετά την Αρμενόπετρα, Απρίλιος 2021, ποιητική συλλογή της Μαρίνας Μιχαήλ Χρηστάκη. Εμπνεόμενη από την ηλιοτυπία ―τελικό δοκίμιο πριν το «τυπωθήτω» της κλασικής offset εκτύπωσης
Περιγραφή

Μαρίνα Μιχαήλ Χρηστάκη, Ηλιοτυπία, έργο εξωφύλλου Βασιλική Πανταζή, Σύγχρονη Ελληνική Ποίηση, εκδ. Μανδραγόρας, 16Χ24, Μάρτιος 2022, σελ. 48, αριθμ. έκδοσης: 362, ISBN 978-960-592-144-6, τιμή 8,48 ευρώ.

Μια πρόχειρη εκτύπωση η ηλιοτυπία

 

Ξεκινάς.

Κάποτε.

Αφηρημένος.

Για να γίνεις με τον καιρό.

Συγκεκριμένος.

Ποιητικός.

Όπως οι λέξεις, όταν

ξεκινούν.

Δεύτερη μετά την Αρμενόπετρα, Απρίλιος 2021, ποιητική συλλογή της Μαρίνας Μιχαήλ Χρηστάκη. Εμπνεόμενη από την ηλιοτυπία ―τελικό δοκίμιο πριν το «τυπωθήτω» της κλασικής offset εκτύπωσης― η Χρηστάκη πλάθει ένα σπονδυλωτό, στην ενιαία διάστασή του, έργο εσωτερικού διαλόγου και υπαρξιακής αναζήτησης (Επιβραδύνεται ο χρόνος της ύπαρξης./ Μέσα από παύσεις/ Μέσα από διαλείμματα/ και στάσεις. Στη σιωπή/ πολλαπλασιάζεται η ζωή). Με τους στίχους της να επανέρχονται κυκλοτερώς επιδέξια και με ακρίβεια στην κάθε τους διατύπωση προκειμένου να βγουν το φως: [ ] Με σύνεση μαζεύεις/ τα κομμάτια σου ένα-ένα/ στον ήλιο τα απλώνεις,/ τα ανασυνθέτεις/ με την επίγνωση πως παίζεις/ σε ένα παιγνίδι ενηλίκων.

Με λέξεις ακριβείς αναζητά τις λεπτομέρειες που διαγράφουν επακριβώς το πρόσωπο του άλλου. Ένας διάλογος ακριβείας με εργαλεία τις λέξεις και τον διασκελισμό του στίχου: Και συνεχίζεις/ να σπας τον λόγο. Να/ ξακρίζεις λέξεις. Να/ τις κόβεις στη μέση ή/ στις άκρες./ Να μπαίνει η μια/ μέσα στην άλλη./ Όπως ακριβώς η ζωή.

Ο κόσμος ως οντότητα ενός όλου και ως υποδιαίρεση των επί μέρους διεκδικεί ένα πρωτεύοντα ρόλο στην ποίηση της Χρηστάκη:

Και παίρνεις απαλά τα υλικά του κόσμου.

Τα ανακατεύεις. Με μια

ζυγισμένη δόση αναλήθειας.

Πιστή. Στη φαντασία.

Θέλει λιγάκι προσοχή.

Να μην πνιγούν

οι θάλασσές σου μέσα

στις λέξεις.

Ποίηση περιεκτική, ψύχραιμη, ουμανιστική, σαφώς εξωτερικού χώρου. Ποίηση διαλόγου κι ελπίδας: [ ] Να σπείρεις. Την εποχή της σποράς./ Να μεγαλώσουν δέντρα./ Να καθίσουν στον ίσκιο τους/ όσοι ακόμα δεν έχουν γεννηθεί.

Η Μαρίνα Μιχαήλ Χρηστάκη γεννήθηκε στο Βαχό Βιάννου και κατοικεί στο Ηράκλειο Κρήτης. Έχει κάνει πτυχιακές σπουδές στην Τεχνολογία Γεωπονίας, στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό και στις Παιδαγωγικές επιστήμες. Έχει μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης Π.Μ.Σ. στη Δημιουργική γραφή. Υπηρετεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ως καθηγήτρια Τεχνολογίας. Συνεργάζεται με έντυπα και ηλεκτρονικά λογοτεχνικά περιοδικά δημοσιεύοντας ποιητικό και πεζό λόγο. Έργα της έχουν περιληφθεί σε συλλογικές εκδόσεις. Έχει δύο ποιητικές συλλογές στο ενεργητικό της.


Add: 2022-05-26 14:03:49 - Upd: 2022-07-04 16:15:39