Μην Αφήνετε μια Κρίση να Πάει Χαμένη
Μαθήματα από τον COVID-19
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-204-167-3
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 5/2022
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 11.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 200 σελ.
Περιγραφή

Καθώς γράφω αυτές τις γραμμές, στις αρχές Μαρτίου του 2022, η κρίση του κορωνοϊού του 2020 και του 2021 φαίνεται ξαφνικά να επισκιάζεται από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο COVID-19 έχει απομακρυνθεί από το προσκήνιο των μέσων ενημέρωσης, έχει ξεχαστεί ταχύτερα ακόμη και από ό,τι εισήλθε στη ζωή μας πριν από δύο χρόνια. Και όμως, η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει, καθώς η παραλλαγή Omicron σαρώνει διαδοχικές χώρες, προκαλώντας χάος, ενώ αναμφίβολα έρχονται και άλλες παραλλαγές.

Αυτή η συλλογή δοκιμίων –που γράφτηκε στο αποκορύφωμα της πανδημίας, μεταξύ των αρχών του 2020 και των αρχών του 2021– διερευνά τις διαφορετικές αντιδράσεις των διαφόρων κυβερνήσεων στην κρίση. Επισημαίνει τι πήγε καλά και τι άσχημα, επιδεικνύοντας προσεγγίσεις για την οικονομική ρύθμιση και τη δημοσιονομική τόνωση που ήταν αποτελεσματικές και εκείνες που δεν ήταν, μερικές από τις οποίες οδήγησαν σε μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι ήταν απαραίτητο.

Δεν υπάρχει πιο θεμελιώδης αποστολή αυτή τη στιγμή –το 2022– από την επίτευξη παγκόσμιας ισότητας στα εμβόλια και την καθοδήγηση των οικονομιών μας ώστε να είναι, πραγματικά, οικονομίες βιώσιμες, χωρίς αποκλεισμούς. Ελπίζω η συλλογή αυτή να συμβάλει με κάποιο μικρό τρόπο στην επίτευξη αυτής της υπόθεσης.

Η Mariana Mazzucato είναι Κα­θη­γή­τρια στα Οικο­νο­μι­κά της Και­νο­το­μί­ας και τη Δη­μό­σια Αξία στο Πα­νε­πι­στη­μι­α­κό Κο­λέ­γιο του Λον­δί­νου (UCL), όπου είναι Ιδρύ­τρια/Δι­ευ­θύ­ντρια του Institute for Innovation and Public Purpose. Η ευρέ­ως δη­μο­σι­ευ­μέ­νη έρευ­νά της εστι­ά­ζει στη σχέ­ση ανά­με­σα στη δη­μό­σια πο­λι­τι­κή, την και­νο­το­μία και την οικο­νο­μι­κή ανά­πτυ­ξη και συμ­βου­λεύει τους υπεύ­θυ­νους χά­ρα­ξης δη­μό­σι­ας πο­λι­τι­κής σε όλον τον κό­σμο για το πώς να κα­τευ­θύ­νουν την και­νο­το­μία ώστε να πα­ρά­γει ανά­πτυ­ξη που είναι πιο συ­μπε­ρι­λη­πτι­κή και βι­ώ­σι­μη. Είναι συγ­γρα­φέ­ας του κα­τα­ξι­ω­μέ­νου The Entrepreneurial State: Debunking Private vs. Public Sector Myths και του Rethinking Capitalism: Economics and Policy for Sustainable and Inclusive Growth (με τον M. Jacobs). Κέρ­δι­σε το βρα­βείο New Statesman SPERI στην Πο­λι­τι­κή Οικο­νο­μία το 2014, το Hans-Matthöfer-Preis το 2015 και το Leontief Prize for Advancing the Frontiers of Economic Thought το 2018. Το New Republic την χα­ρα­κτή­ρι­σε «μια από τους τρεις ση­μα­ντι­κό­τε­ρους με­λε­τη­τές της και­νο­το­μί­ας».


Add: 2022-05-17 14:38:05 - Upd: 2023-12-14 12:43:17