Παραδοσιακά τραγούδια για δίφωνη σχολική χορωδία
Σύνθεση μουσικής: Αποστόλου, Παναγιώτης
Κυκλοφορεί
ISBN: 979-0-801174-39-0
Εκδόσεις Cambia, Αθήνα, 5/2022
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 12.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 30 εκ., 150 γρ., 46 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Χορωδιακές παρτιτούρες παραδοσιακών τραγουδιών για δίφωνη σχολική χορωδία
Περιγραφή

Τα “Παραδοσιακά τραγούδια για δίφωνη σχολική χορωδία” συμπληρώνουν με τη δική τους πρωτοτυπία τις ανάγκες των τελευταίων ετών για χορωδιακά έργα Ελλήνων συνθετών.

Το έργο του Παναγιώτη Αποστόλου μας παρουσιάζει παραδοσιακά τραγούδια από διάφορα μέρη της Ελλάδος που αποτέλεσαν αντικείμενο δίφωνης χορωδιακής επεξεργασίας για όμοιες φωνές a capella (παιδικών, νεανικών και γυναικείων χορωδιών).

Ο Αποστόλου αξιοποιεί τον πλούτο της ελληνικής παράδοσης με τις διαχρονικές μελωδίες της και διαμορφώνει μια νέα πρόταση ενός γνώριμου και αγαπημένου μουσικοποιητικού υλικού.
Μας παραδίδει ένα σημαντικό εργαλείο για όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που μπορεί να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως στο πλαίσιο του μαθήματος της μουσικής στη δημόσια και την ιδιωτική εκπαίδευση (δημοτικά, γυμνάσια, μουσικά σχολεία, ωδεία κλπ.).

Εισάγει τα παιδιά στην τέχνη του χορωδιακού τραγουδιού με διαβαθμισμένη δυσκολία και τους δίνει την ευκαιρία να εξοικειωθούν με το πλούσιο παραδοσιακό ιδίωμα που περιλαμβάνει από μόνο του τροπικότητα, σύνθετα μέτρα και αρμονικό ενδιαφέρον. Ταυτόχρονα, το τελικό
αποτέλεσμα, εκτός της προσδοκώμενης καλλιτεχνικής και αισθητικής αξίας, στοχεύει να συνδράμει αποτελεσματικά στην εκπαιδευτική διαδικασία πρωτίστως βιωματικά, μέσα από τη χορωδιακή πράξη, αλλά και πιο θεωρητικά, μέσω επιλεγμένων μουσικοπαιδαγωγικών προσεγγίσεων, εμβαθύνοντας σε παραμέτρους όπως μελωδία, ρυθμός, ρυθμική αγωγή, δυναμική αγωγή, τονικότητα, τροπικότητα, λαϊκοί δρόμοι, μορφολογία, αρμονία και ερμηνεία.

Ο Παναγιώτης Αποστόλου συνδυάζοντας τη συνθετική του εμπειρία στη σύγχρονη μουσική και την πολυετή του διδακτική εμπειρία δημιουργεί ένα άμεσα χρήσιμο και εύστοχο βιβλίο με το προσωπικό του ύφος. Μια γραφή με ευαισθησία, σύγχρονα χρώματα και ζωντάνια!


Add: 2022-05-17 13:01:57 - Upd: 2023-01-09 15:51:50