Ελένης Εγκώμιον
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-651-042-7
Βεργίνα, Αθήνα, 3/2022
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 10.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 170 γρ., 98 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Για κανένα άλλο πρόσωπο της Ελληνικής Μυθολογίας δεν γράφτηκαν τόσα πολλά έργα και δεν ασχολήθηκαν τόσοι συγγραφείς και ποιητές όσο για την Ελένη.
Ο μύθος της Ωραίας Ελένης, εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια, εμπνέει, τροφοδοτεί, γεμίζει τις σελίδες ποικίλων έργων πεζού και ποιητικού λόγου.
Περιγραφή

Για κανένα άλλο πρόσωπο της Ελληνικής Μυθολογίας δεν γράφτηκαν τόσα πολλά έργα και δεν ασχολήθηκαν τόσοι συγγραφείς και ποιητές όσο για την Ελένη. Ο μύθος της Ωραίας Ελένης, εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια, εμπνέει, τροφοδοτεί, γεμίζει τις σελίδες ποικίλων έργων πεζού και ποιητικού λόγου.                                                                                       Το όνομά της συναντάται στα Ομηρικά Κείμενα: την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, στην ιστορία του Ηροδότου, στους τραγικούς ποιητές Ευριπίδη και Αισχύλο, στον φιλόσοφο Πλάτωνα, στον ρήτορα Ισοκράτη, στον ρήτορα Γοργία και σε άλλους ακόμη. Στα νεότερα χρόνια ποιητές και πεζογράφοι ασχολήθηκαν επίσης, όπως ο Γεώργιος Σεφέρης, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιάννης Ρίτσος και άλλοι ακόμη. Η  αρχή στην παρούσα εργασία γίνεται από τον ρήτορα Ισοκράτη, γιατί αρχίζει την παρουσίαση των απόψεών του από την καταγωγή της Ελένης. Στη συνέχεια θα συναντήσουμε την Ελένη πρώτα στην τραγωδία του Ευριπίδη «Ιφιγένεια εν Ταύροις», μετά στην «Ιλιάδα» του Ομήρου, στην τραγωδία του Ευριπίδη «Τρωάδες» και στην ιστορία του Ηροδότου. Ακολουθεί η τραγωδία του Ευριπίδη «Ελένη» και έπεται η Ομηρική Οδύσσεια. Τέλος παρουσιάζονται τα ποιήματα του Γ. Σεφέρη και του Γ. Ρίτσου που γίνεται αναφορά στην ηρωίδα.

                                                            Γ. Κωσταγιάννη


Add: 2022-04-28 14:55:32 - Upd: 2023-01-15 22:27:49