Βελτιστοποίηση στην επιχειρησιακή έρευνα, 2η αμερικανική έκδοση
Optimization in Operations Research 2e (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-645-167-6
Κλειδάριθμος, Αθήνα, 3/2022
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 75.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 29 εκ., 2,990 γρ., 1216 σελ.
Περιγραφή

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ

Επιστημονική επιμέλεια ελληνικής έκδοσης: Νικόλαος Σαμαράς, Άγγελος Σιφαλέρας, Δημήτριος Χρήστου-Βαρσακέλης Πανεπ. Μακεδονίας

Στόχος αυτού του βιβλίου είναι να καταστήσει προσιτά τα εργαλεία της βελτιστοποίησης για μοντελοποίηση και ανάλυση σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, ερευνητές και επαγγελματίες. Στα νέα θέματα που καλύπτονται σε αυτή τη δεύτερη αμερικανική έκδοση περιλαμβάνονται γραμμικά, ακέραια και μη γραμμικά μοντέλα, μοντέλα δικτύου και δυναμικού προγραμματισμού (μαζί με τους σχετικούς αλγόριθμους) σε προβλήματα μονοκριτήριας και πολυκριτήριας βελτιστοποίησης, καθώς και ένα πλούσιο δείγμα πεδίων στα οποία μπορούν να εφαρμοστούν.

Πιο συγκεκριμένα, η δεύτερη αμερικανική έκδοση περιλαμβάνει:

  • Νέα ύλη που αφορά τη στοχαστική βελτιστοποίηση (στοχαστικός προγραμματισμός και διαδικασίες αποφάσεων Markov), τις μεθόδους δυϊκού και πρωτεύοντος-δυϊκού μοντέλου, καθώς και τις συνθήκες βελτιστότητας για τον γραμμικό προγραμματισμό, τη θεωρία επιπέδων τομών, τον ουγγρικό αλγόριθμο, και τη δημοφιλή μέθοδο του ακολουθιακού τετραγωνικού προγραμματισμού.
  • Νέα κεφάλαια για τις τεχνικές βελτιστοποίησης μεγάλης κλίμακας και τη θεωρία της υπολογιστικής πολυπλοκότητας.
  • Βελτιωμένη οργάνωση της ύλης με Εισαγωγικά πλαίσια, Ορισμούς, Αρχές και Αλγόριθμους, περιεκτικά Παραδείγματα, Εφαρμογές με σενάρια από τον πραγματικό κόσμο, και μια πλήρη γκάμα Ασκήσεων αυξανόμενου βαθμού δυσκολίας, με απώτερο στόχο να μην χρειάζεται ο αναγνώστης να ανατρέξει σε άλλες πηγές.
  • Βελτιωμένη μαθηματική τεκμηρίωση των αλγοριθμικών μηχανισμών και των συλλογισμών/επιχειρημάτων, καθώς και ανάλυση της υπολογιστικής πολυπλοκότητας των μεθόδων.
  • Σύντομες ενότητες με μοντέλα κωδικοποίησης για λογισμικό όπως η γλώσσα AMPL.
  • Ένα νέο παράρτημα με ομαδικές εργασίες.

Ο ομότιμος καθηγητής Δρ Ronald L. (Ron) Rardin υπηρέτησε ως μέλος ΔΕΠ στα University of Arkansas-Fayetteville, Πανεπιστήμιο Purdue και Georgia Institute of Technology. Διετέλεσε διευθυντής σημαντικών ερευνητικών κέντρων στους τομείς της φροντίδας υγείας και της ενέργειας, και συνεργάστηκε στενά με το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ. Έχει συγγράψει πολυάριθμα ερευνητικά άρθρα και δύο περιεκτικά βιβλία βελτιστοποίησης. Είναι μέλος (Fellow) του Institute of Industrial Engineers και του Institute for Operations Research and the Management Sciences. Το 2012 τιμήθηκε με το βραβείο David F. Baker για το συνολικό ερευνητικό έργο του.


Add: 2022-04-14 11:56:27 - Upd: 2022-05-03 18:27:01