Προκλήσεις για την Ανάπτυξη της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-204-154-3
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 3/2022
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 8.49 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 240 σελ.
Περιγραφή

Ο τομέας της Δημόσιας Υγείας αποτελεί βασικό πυλώνα των συστημάτων υγείας, ανεξάρτητα από τις υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και διάγνωσης. Βασική αποστολή της σύγχρονης Δημόσιας Υγείας είναι η Πρόληψη της αρρώστιας, η Προστασία της υγείας και η Προαγωγή Υγείας, μέσω ισχυρών θεσμών και οργανωμένων υπηρεσιών σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Η δραματική εμπειρία της πανδημίας καθιστά τις πολιτικές Δημόσιας Υγείας άμεσης προτεραιότητας. Οι επιδημίες καταπολεμώνται πρωτίστως στην κοινότητα με την εμπλοκή και των τριών βασικών τομέων της Δημόσιας Υγείας. Στη χώρα μας, ο τομέας της Δημόσιας Υγείας είναι ιδιαίτερα αναιμικός, καθώς δεν αποτέλεσε διαχρονικά προτεραιότητα της Πολιτείας. Τα βήματα που έχουν γίνει, ειδικά τα τελευταία είκοσι χρόνια, είναι λίγα. Για όλους αυτούς τους λόγους, η ανάγκη για ανάπτυξη της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία και επιτακτική. Το βιβλίο αυτό αποτελεί συμβολή στην ικανοποίηση της ανάγκης αυτής.

Η μελέτη περιλαμβάνει το θεωρητικό υπόβαθρο της σύγχρονης Δημόσιας Υγείας, τη συμβολή της στην ανθρώπινη ανάπτυξη, τον τρόπο που ασκείται σε διεθνές επίπεδο, την εξέλιξή της στη χώρα μας, την αποτίμηση των υφιστάμενων ανεπαρκειών και προβλημάτων, τις σύγχρονες προκλήσεις και απειλές για την υγεία του πληθυσμού, τα μαθήματα από την πανδημία. Κυρίως, όμως, περιλαμβάνει τεκμηριωμένες προτάσεις σε όλους τους αναγκαίους τομείς για τη δημιουργία μιας σύγχρονης ενιαίας κρατικής υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας, με ισχυρή κεντρική διοίκηση και αποτελεσματικές υπηρεσίες σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με κατάλληλη στελέχωση από διεπιστημονικής σύνθεσης Σώμα Λειτουργών Δημόσιας Υγείας.



Add: 2022-04-04 15:40:28 - Upd: 2022-04-12 14:41:19