Σενέκας - Η τέχνη της γενναιοδωρίας
Η ευεργεσία ως θεμέλιο της ανθρώπινης κοινωνίας
HOW TO GIVE: An Ancient Guide to Giving and Receiving by Seneca (τίτλος πρωτοτύπου)
Μετάφραση: Ζεύκη, Βιολέττα
Ανθολόγος: Romm, James
Επιμέλεια κειμένου: Ροδοπούλου, Ανθή
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-653-623-6
Διόπτρα, Αθήνα, 3/2022
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 9.90 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
12 x 18 εκ., 160 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Το ανθρώπινο είδος διαφέρει από τα άγρια ζώα, γιατί διαθέτει τις αρετές της γενναιοδωρίας και της ευγνωμοσύνης που αποτελούν το θεμέλιο της κοινωνίας μας. Ένα βιβλίο που περιγράφει τη φιλοσοφία του Σενέκα όσον αφορά τη φύση αυτών των αρετών καθώς και τον καλύτερο τρόπο εφαρμογής τους.
Περιγραφή

Το να προσφέρεις και να δέχεσαι είναι ίσως το πιο ανθρώπινο πράγμα, αλλά και το πιο κοντινό στη θεία φύση.
Έτσι υποστηρίζει ο Ρωμαίος στωικός φιλόσοφος Σενέκας στην εκτενέστερη και πιο αναλυτική ηθική πραγματεία του Περί Ευεργεσιών (De Beneficiis).
Ο James Romm, μεταφράζοντας εξαιρετικά τα κύρια σημεία του έργου, αποδίδει την ουσία της θέσης του Σενέκα, ότι η γενναιοδωρία και η ευγνωμοσύνη συγκαταλέγονται στις πιο σημαντικές αρετές.

Για τον Σενέκα, η παρόρμηση να δίνουμε στους άλλους αποτελεί το ίδιο το θεμέλιο της κοινωνίας, χωρίς αυτή είμαστε αξιολύπητα όντα, χειρότερα από τα άγρια ζώα.
Αλλά η γενναιοδωρία δεν προέκυψε τυχαία. Ο Σενέκας τη βλέπει ως μέρος της επιθυμίας μας να μοιάσουμε στους θεούς, που, δημιουργώντας τη γη και τον ουρανό, μας χάρισαν το μεγαλύτερο δώρο.

Η σκέψη του Σενέκα, γεμάτη βαθύ ανθρωπισμό, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη πηγή έμπνευσης για μια ζωή με περισσότερη αλληλεγγύη και προσφορά, καθώς μας θυμίζει πως το να είσαι γενναιόδωρος δεν είναι απλώς καλό, είναι ευχάριστο.

Βρείτε όλα τα βιβλία της σειράς Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΖΗΝ


Add: 2022-03-30 13:00:47 - Upd: 2024-02-09 13:52:25