Σκόρπια αποσταλάγματα του νου και της μνημοσύνης
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-6899-19-5
Καμπύλη, Αθήνα, 2/2014
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 132 σελ.
Περιγραφή

Τα ιστορικά γεγονότα διαδραματίζονται μέσα στον ατέρμονα χρόνο και οι ιστορικοί προσπαθούν να τα περιγράφουν. Άλλοι εκ του συστάδαν και άλλοι από μακριά. Άλλοι τα φκιασιδώνουν, άλλοι τα εξιδανικεύουν και άλλοι τα μπογιατίζουν με χρώματα των ιδεοληπτικών τους αγκυλώσεων.

Τα έθιμα, που είναι συνήθειες της κοινωνικής ζωής κάθε τόπου, όπως τις διαμόρφωσε η παράδοση, ενώ αιμοδότησαν, επί αιώνες, τη συναγελαστική συμπεριφορά των Ελλήνων, με τον καιρό, ατόνισαν, ξέφτισαν και τελικά εξαφανίστηκαν. Αιτίες, οι πόλεμοι, η αστυφιλία, η ερήμωση των χωριών, η δημιουργία τερατόμορφων αστικών κέντρων και ο μοντερνισμός.

Ωστόσο, όσοι έζησαν μέσα στην κόλαση της κατοχής και βίωσαν τη βαρβαρότητα του εμφυλίου διατηρούν στη μνήμη τους συνταρακτικά περιστατικά και επεισόδια τα οποία, ενώ χρωματίζουν έντονα την τραγικότητα της εποχής, δεν ανιχνεύονται στα επίσημα ιστορικά συγγράμματα.

Οι ίδιοι και κυρίως αυτοί που μεγάλωσαν στα χωριά αισθάνθηκαν άμεσα και βαθειά την ευεργετική επίδραση των τοπικών εθίμων που αποτελούσαν, για τους ανθρώπους της υπαίθρου, το βάλσαμο της πολυδάπανης ζωής τους.

Οι ίδιοι επίσης μετάλαβαν την γλυκόπικρη καθημερινότητα του χωριού τους που ήταν γεμάτη με παραδοξότητες και δεισιδαιμονίες, με μυστικά και απόκρυφα, με ευτράπελα καμώματα και χαρμολύπες.

Όλα όμως αυτά, με τη πάροδο του χρόνου, υπέστησαν την καταλυτική επίδραση της απόστασης από το τότε μέχρι το σήμερα.

Η μνήμη εξασθενίζει και τα γεγονότα, χάνοντας μεγάλο μέρος από την έκταση και το μέγεθος τους, καταλήγουν σαν αποστάγματα που διατηρούν όμως δυνατή την ουσία τους και έντονο το άρωμά τους.

Τέτοια αποστάγματα περιέχονται σ` αυτό το βιβλίο, μαζί με μερικά κατασταλάγματα του νού του συγγραφέα


Add: 2022-03-10 12:33:25 - Upd: 2022-03-10 12:33:25