Δέκα μαθήματα για την εποχή μετά την πανδημία
Ten Lessons for a Post-Pandemic World (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-204-143-7
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 2/2022
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 14.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 264 σελ.
Περιγραφή

Σχε­δόν δυο χρό­νια με­τά την εμ­φά­νι­ση της παν­δη­μί­ας του Covid-19, άλ­λα­ξαν πολ­λά και ο κο­ρω­νο­ϊ­ός δεν είναι πια ένας άγνω­στος «εχθρός». Ακού­με συ­χνά να λέ­γε­ται ότι «τί­πο­τα δεν θα είναι πια όπως πριν» και ότι θα μι­λά­με πλέ­ον για «τη με­τά κο­ρω­νο­ϊό επο­χή». Θα με­τα­φερ­θού­με άρα­γε σε έναν προ πα­γκο­σμι­ο­ποί­η­σης κό­σμο ή θα δι­α­κτι­νι­στού­με σε μια επο­χή της με­τα-πα­γκο­σμι­ο­ποί­η­σης; Ποι­ος θα κα­θο­ρί­σει το πλαί­σιο και τους κα­νό­νες; Θα μι­λά­με για το «φαι­νό­με­νο Covid-19» ως μία κρί­σι­μη κα­μπή στη δι­ε­θνή πο­λι­τι­κή και οικο­νο­μία, αλ­λά και την ια­τρι­κή επι­στή­μη; Άγνω­στο πού μπο­ρεί να οδη­γη­θού­με. Όμως είναι βέ­βαιο πως ο Covid-19 θα αφή­σει το στίγ­μα του στον γε­ω­πο­λι­τι­κό και γε­ω­οι­κο­νο­μι­κό Χάρ­τη.

Επει­δή ο κίν­δυ­νος της οπι­σθο­δρό­μη­σης είναι ορα­τός πια δια γυ­μνού οφθαλ­μού, με­λέ­τες, όπως αυτή του Zakaria, είναι απα­ραί­τη­τες για την υ-πε­ρά­σπι­ση της λο­γι­κής, της επι­στή­μης και του ουμα­νι­σμού. Το βι­βλίο του Zakaria δεν αφο­ρά την παν­δη­μία αλ­λά μάλ­λον τον κό­σμο που θα δη­μι­ουρ­γη­θεί ως απο­τέ­λε­σμα της παν­δη­μί­ας. Αφο­ρά και τη δι­κή μας αντί­δρα­ση σ’ αυτόν τον κό­σμο. Το βι­βλίο του, προ­φα­νώς αφο­ρά τον «με­τα­παν­δη­μι­κό κό­σμο» όχι επει­δή ο κο­ρω­νο­ϊ­ός ανή­κει πια στο πα­ρελ­θόν, αλ­λά επει­δή έχου­με πε­ρά­σει ένα κρί­σι­μο όριο. Σή­με­ρα όλοι σχε­δόν οι κά­τοι­κοι του πλα­νή­τη μας ξέ­ρουν τι θα πει παν­δη­μία. Έχουν πλέ­ον βι­ώ­σει τις δυ­σκο­λί­ες και το κό­στος της αντι­με­τώ­πι­σής της. Η παν­δη­μία του Covid-19 μπο­ρεί να επι­μεί­νει, αλ­λά ακό­μα κι αν εξου­δε­τε­ρω­θεί, είναι σχε­δόν βέ­βαιο πως στο μέλ­λον θα κά­νουν την εμ­φά­νι­σή τους άλ­λες επι­δη­μί­ες. Με αυτήν τη γνώ­ση και την εμπει­ρία ζού­με πλέ­ον σε μια νέα επο­χή: την με­τα­παν­δη­μι­κή.

Και η ελ­λη­νι­κή έκ­δο­ση του βι­βλίου του Zakaria, θα απο­τε­λέ­σει ένα χρή­σι­μο ερ­γα­λείο σε αυτήν την πε­ρί­ο­δο της δυ­στο­πί­ας.

«Ανε­ξάρ­τη­τα από το αν το αισθα­νό­μα­στε ή όχι αυτή τη στιγ­μή, τε­λι­κά θα ζή­σου­με σε έναν με­τα­παν­δη­μι­κό κό­σμο. Αλ­λά θα ακο­λου­θή­σουν και άλ­λες παν­δη­μί­ες. Ο Zakaria, ο οποί­ος απο­τε­λεί προ­σω­πο­ποί­η­ση της στο­χα­στι­κής, ψύ­χραι­μης κρί­σης, σκι­α­γρα­φεί τα δι­δάγ­μα­τα που αντλή­θη­καν από το COVID-19, πα­ρα­θέ­το­ντας ιστο­ρί­ες επι­τυ­χί­ας και συ­νι­στώ­ντας βελ­τι­ώ­σεις για ένα πι­θα­νό μέλ­λον όπου θα είμα­στε σε θέ­ση να αντι­με­τω­πί­ζου­με με επάρ­κεια πα­ρό­μοι­ες απει­λές. Εν μέ­ρει, γρά­φει, αυτό απαι­τεί μια προ­σέγ­γι­ση όπου ο λα­ός ακούει τους ειδι­κούς - και οι ειδι­κοί ακούν τον λαό» 

— Chris Schluep, Amazon Book Review

«Με τη ζωντανή του γλώσσα και τα εύστοχα παραδείγματα, ο Zakaria αφηγείται καλά την ιστορία, ενώ αντιστέκεται στα στερεότυπα που σερβίρονται από την αριστερά και τη δεξιά. ... Διαβάστε τα Δέκα Μαθήματα. Είναι ένας έξυπνος, ενημερωμένος και συνετός οδηγός για έναν κόσμο που βρίσκεται ήδη στα σκαριά».

Josef Joffe, NewYorkTimes

«Το προκλητικό και ευρείας θεματολογίας βιβλίο του Zakaria αξίζει οπωσδήποτε να διαβαστεί... Το βιβλίο του επιδεικνύει ένα είδος επιχειρηματολογίας, θεμελιωμένης στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία, που δεν βρίσκουμε εύκολα στις μέρες μας, ιδίως μεταξύ των αρθρογράφων γνώμης».

– John B. Judis, Foreign Affairs

«Ο Zakaria... ίσως δι­α­θέ­τει με­γα­λύ­τε­ρη δι­α­νο­η­τι­κή εμ­βέ­λεια και γνώ­ση από οποι­ον­δή­πο­τε άλ­λο δη­μό­σιο στο­χα­στή στη Δύ­ση». 

— David M. Shribman, Boston Sunday Globe

«Ο Fareed Zakaria, του οποίου τα σοφά και οξυδερκή άρθρα... θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό ανάγνωσμα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε όλο τον πλανήτη, έχει γράψει ένα μικρό αριστούργημα... [Δ]ιαβάστε τον Zakaria για να γνωρίζεται τι έγινε, τι θα έπρεπε να γίνει και τι πρόκειται να γίνει».

– Jason BurkeGuardian

«Σπά­νια εμ­φα­νί­ζε­ται ένας νέ­ος συγ­γρα­φέ­ας και δη­μο­σι­ο­γρά­φος που δι­α­θέ­τει προ­φη­τι­κή ευφυ­ΐα, σχε­δόν τέ­λεια σα­φή­νεια και συ­γκλο­νι­στι­κή ευγλωτ­τία που συν­δυ­ά­ζο­νται για να ενη­με­ρώ­σει τους ανα­γνώ­στες του σχε­τι­κά με το τι μέλ­λει γε­νέ­σθαι στο δι­ε­θνές το­πίο. Αυτός είναι ο Fareed Zakaria...»

 — Claude Lewis, Philadelphia Inquirer

«Ένα έρ­γο τε­ρά­στι­ας πρω­το­τυ­πί­ας και γνώ­σης... [Σ]ας κά­νει να βλέ­πε­τε τον κό­σμο δι­α­φο­ρε­τι­κά» 

— Timothy Noah, Washington Post

«Ο Fareed Zakaria είναι πά­ντα εξαι­ρε­τι­κός στην ανά­λυ­σή του για τις πα­γκό­σμι­ες υπο­θέ­σεις, αλ­λά συμ­βαί­νει και κά­τι πο­λύ πιο σπά­νιο: έχει απο­δει­χθεί ότι έχει δί­κιο. Τώ­ρα δη­μι­ούρ­γη­σε άλ­λο ένα αρι­στούρ­γη­μα»

 — Walter Isaacson, συγ­γρα­φέ­ας των βι­βλί­ων Steve Jobs, Leonardo da Vinci, Einstein

Ο Fareed Zakaria είναι ο οικο­δε­σπό­της της εμ­βλη­μα­τι­κής εκ­πο­μπής του CNN για τις δι­ε­θνείς υπο­θέ­σεις, Fareed Zakaria GPS. Αρ­θρο­γρα­φεί κά­θε εβδο­μά­δα στη Washington Post και είναι συγ­γρα­φέ­ας των μπεστ σέ­λερ The Post-American World και The Future of Freedom.


Add: 2022-02-17 12:47:05 - Upd: 2023-01-05 19:26:27