Η Πολιτιστική Διπλωματία των Ελληνικών Δήμων
Η προστιθέμενη αξία της συμμετοχής των ελληνικών δήμων σε Ευρωπαϊκά πολιτιστικά δίκτυα πόλεων
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-6619-98-4
Διόνικος, Αθήνα, 10/2021
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 16.96 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 196 γρ., 144 σελ.
Περιγραφή

Ο πολιτισμός συνιστά βασική συνιστώσα του τρόπου με τον οποίο οι πόλεις εμπεδώνουν την εξωστρέφεια, χωρίς αποκλεισμούς στους δημότες τους, καθώς οι τρέχουσες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο δημιουργούν πολυεπίπεδες ανασφάλειες. Αντικείμενο του βιβλίου αποτελεί η μελέτη της προσπάθειας ελληνικών δήμων για την εμπέδωση αυτής της εξωστρέφειας μέσω της συμμετοχής τους σε ευρωπαϊκά πολιτιστικά δίκτυα πόλεων, προσεγγίζοντας, με αυτόν τον τρόπο, τον πολιτισμό ως κινητήριο δύναμη της αστικής ανάπτυξης. Mέσα από διαδικασίες ανταλλαγής καλών πρακτικών, διάχυσης γνώσης, προβολής της ταυτότητας των πόλεων κ.α. τα δίκτυα πόλεων προωθούν στρατηγικές αξιοποίησης του πολιτισμού
στον αναπτυξιακό σχεδιασμό των τοπικών αρχών. Με τη σειρά τους, οι ελληνικές πόλεις επεξεργάζονται, με τη συνδρομή των δικτύων τους, πολιτικές ενσωμάτωσης του πολιτισμού στο σχεδιασμό τους, στο πλαίσιο εμβληματικών έργων ή πολιτιστικών clusters και πλατφορμών, επιδρώντας καταλυτικά στην εικόνα της χώρας τους.
Αυτή η μορφή πολιτιστικής διπλωματίας, μέσα από την προβολή του πολιτιστικού αποθέματος μιας χώρας, λειτουργεί ως αρωγός της επίσημης εξωτερικής πολιτικής της με σκοπό, όχι απλώς την επικοινωνιακή προβολή της στο εξωτερικό, αλλά και για τη δημιουργία κλίματος αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών.


Add: 2022-01-12 18:10:46 - Upd: 2022-01-12 18:10:46