Παραλλάξεις
Φωτογράφος: Προκοπίου, Δημήτρης
Επιμέλεια κειμένου: Φραγκόπουλος, Μίλτος
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5248-89-5
Το Ροδακιό, Αθήνα, 8/2021
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 15.90 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 20 εκ., 90 σελ.
Περιγραφή

Μετά από πολλά χρόνια στη φωτογραφία, ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, δημοσιεύσεις έργων σε καταλόγους και συλλογικές εκδόσεις, αναγνώριση και βραβεύσεις, ο Δημήτρης Προκοπίου εκδίδει το πρώτο του φωτογραφικό λεύκωμα.

«Μια μικρή ανθολόγηση από καταγραφές μιας εικοσιπενταετίας στα μέρη του πελάγους που τα γνώρισε βαθιά και τα αγάπησε, χωρίς ποτέ όμως να λειτουργήσει ως επαγγελματίας (και αυτό έχει τη σημασία του). Εικόνες κυρίως από την Ρόδο και την Μύκονο, στις οποίες αφιερώνονται ξεχωριστά κεφάλαια αυτού του βιβλίου, αλλά και από την Σαντορίνη, την Σκιάθο, την Άνδρο και την Εύβοια. […] Έχει ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει τα θέματά του ο Προκοπίου, που ίσως σχετίζεται με τον τρόπο που βιώνει την παρουσία του στον χώρο αυτό: και από μέσα (σαν ντόπιος) και απ’ έξω (σαν ξένος). Είναι δύο οπτικές γωνίες, και γι’ αυτό και ο τίτλος του. Παράλλαξη, όπως μας λέει το λεξικό, είναι “η μετατόπιση ή η διαφορά στην φαινομενική θέση ενός αντικειμένου που παρατηρείται από δυο διαφορετικούς άξονες θέασης”. […] Οποιαδήποτε έκδοση με φωτογραφίες του Αιγαίου στην Ελλάδα διατρέχει τον κίνδυνο να πει μια ιστορία χιλιοειπωμένη, να επαναλάβει κάτι που έχει υπερεκτεθεί και καταστεί τετριμμένο. […] Εδώ είναι που χρειάζεται μια “σκουντιά” για να αρχίσει να ξετυλίγεται μια άλλη γραμμή θέασης. Και μια μόνο βιαστική ματιά σε τούτη τη μικρή συλλογή αρκεί για να αντιληφθούμε ότι κάτι απρόσμενο πλάθεται εδώ. Αχνό, ομιχλώδες, το διαθλασμένο φως δεν λάμπει αλλά προσκαλεί.»
[Μίλτος Φραγκόπουλος]


«Η συν-ύπαρξη των διαφορετικοτήτων, η συν-παράθεση του πριν με το τώρα, αναδεικνύουν τη συνέχεια ή τον πυρήνα (τον δημιουργό) που κρύβεται πίσω από όλο του το έργο. Αυτό βλέπω στο έργο του Δημήτρη που έχει επιλεγεί για αυτήν την έκδοση.» [Βασίλης Καρκατσέλης]

 Ο Δημήτρης Προκοπίου γεννήθηκε το 1972 με καταγωγή από την Κύπρο και την Μακρινίτσα. Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και φωτογραφία στον φωτογραφικό κύκλο του Πλάτωνα Ριβέλλη. Σήμερα είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πειραιά στο γνωστικό πεδίο Τουρισμός και Περιβάλλον και διδάσκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Από το 2003 είναι μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. 


Add: 2022-01-10 20:16:46 - Upd: 2022-03-10 16:45:38