Ο Κίσιντζερ και η εισβολή στην Κύπρο:
Η διπλωματία στην ανατολική Μεσόγειο
Kissinger and the Invasion of Cyprus: : Diplomacy in the Eastern Mediterranean (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-05-1822-1
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Αγγλικά
€ 21.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 352 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Μέσα από την εξιστόρηση των πεπραγμένων του Κίσιντζερ στο ζήτημα της Κύπρου, –εξιστόρηση ενισχυμένη με πρόσφατα έγγραφα, πολλά εκ των οποίων επικριτικά– ο Μάλλινσον, πρώην διπλωμάτης και κορυφαίος ειδικός στην ιστορία της Κύπρου, σκιαγραφεί μια προσωπικότητα που μοιάζει να αποδίδει περισσότερη σημασία στη στρατηγική παρά στο δίκαιο και την ηθική.
Περιγραφή

Μπορεί ο Χένρι Κίσιντζερ να θεωρηθεί σοβαρή πολιτική προσωπικότητα που άλλαξε τον ρου των σχέσεων μεταξύ κρατών; Ή υπήρξε κυρίως ένας μιμητής αυτών τους οποίους θαύμαζε και γεωπολιτικός μηχανορράφος που αντιμετώπιζε τους ανθρώπους ως παράπλευρες απώλειες;

Μέσα από την εξιστόρηση των πεπραγμένων του Κίσιντζερ στο ζήτημα της Κύπρου, –εξιστόρηση ενισχυμένη με πρόσφατα έγγραφα, πολλά εκ των οποίων επικριτικά– ο Ουίλλιαμ Μάλλινσον, πρώην διπλωμάτης και κορυφαίος ειδικός στην ιστορία της Κύπρου, σκιαγραφεί μια προσωπικότητα που μοιάζει να αποδίδει περισσότερη σημασία στη στρατηγική παρά στο δίκαιο και την ηθική.

Ο Ουίλλιαμ Μάλλινσον συνέταξε ένα άψογα γραμμένο και τεκμηριωμένο βιβλίο που προσφέρει στον αναγνώστη άγνωστα ως τώρα στοιχεία για τις λεπτομέρειες του κυπριακού ζητήματος, ειδικά στη διάρκεια της περιόδου πριν, κατά και μετά την εισβολή της Τουρκίας στο νησί το 1974. Ο ρόλος του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ στην Κύπρο αναδύεται γλαφυρά ενώ η χειραγώγηση των ιστορικών δεδομένων από τον Χένρι Κίσιντζερ στοιχειοθετείται μέσω της αντιπαραβολής επίσημων εγγράφων. Το βιβλίο του Μάλλινσον αποτελεί σημαντική συνεισφορά στην ιστορία της περιόδου αυτής, σχετίζεται, όμως, και με την κατανόηση των σημερινών διαδικασιών λήψης αποφάσεων στις διεθνείς σχέσεις.

Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος

Πρέσβης επί τιμή

Θα πρέπει να διαβαστεί από όλους όσοι ενδιαφέρονται είτε για την υστεροφημία του Κίσιντζερ είτε για τις λεπτομέρειες της επίλυσης της κυπριακής κρίσης του 1974.

Άλαν Σκεντ

Επίτιμος καθηγητής Διεθνούς Ιστορίας, London School of Economics and Political Science

Ο Ουίλλιαμ Μάλλινσον, πρώην Βρετανός διπλωμάτης, είναι καθηγητής Πολιτικών Ιδεών και Θεσμών στο Πανεπιστήμο Γουλιέλμο Μαρκόνι και μέλος της συντακτικής επιτροπής στο JournalofBalkanandNearEasternStudies. Έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό βιβλίων και άρθρων, με πιο πρόσφατα τα Thrice a Stranger, Images in Words: Only History Exists, και Guicciardini, Geopolitics and Geohistory: Understanding Inter-State Relations. Ζει στην Αθήνα.


Add: 2021-11-05 12:46:35 - Upd: 2021-11-05 12:46:35