Η ανακάλυψη των σωμάτων
L'Invention des corps (τίτλος πρωτοτύπου)
Εξώφυλλο/εικαστικό: Arroyo, Eduardo
Επιμέλεια κειμένου: Γουρνιεζάκη, Μαρία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-435-725-3
Πόλις, Αθήνα, 11/2021
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γαλλικά
€ 17.70 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 372 σελ.
Περιγραφή

Μεξικό, Ιγουάλα, 26 Σεπτεμβρίου 2014. Η αστυνομία απάγει και δολοφονεί σαράντα τρεις φοιτητές από την Αγιοτσινάπα. Ο Άλβαρο γλιτώνει από τη σφαγή και διαφεύγει στις ΗΠΑ. Ιδιοφυΐα στην πληροφορική, πέφτει στα χέρια ενός μεγιστάνα του Ίντερνετ, χρηματοδότη και κήρυκα του τρανσουμανισμού, ο οποίος επιδιώκει, μέσω της βιοτεχνολογίας, να παρατείνει επ’ άπειρον τη ζωή του ίδιου και των πάμπλουτων φίλων του της Σίλικον Βάλλεϋ• ονειρεύεται την αθανασία και φαντασιώνεται εγκεφάλους φορτωμένους σε σκληρούς δίσκους και ανθρώπους χωρίς σώμα. Ο Άλβαρο θα προσπαθήσει, για μία ακόμα φορά στη ζωή του, να αντισταθεί. Και δεν θα είναι μόνος του, αφού θα βρει συμμάχους στις τάξεις των χάκερ, τούτων των ελεύθερων πειρατών του 21ου αιώνα.

Σε αυτό το σύμπαν, που δεν είναι και τόσο φουτουριστικό όσο θέλουμε να πιστεύουμε, ο Ντυκροζέ μάς οδηγεί με γνώση και ευφυΐα. Περιγράφει πώς οι έμποροι του Ίντερνετ το απομάκρυναν από τα αρχικά δημοκρατικά του ιδεώδη. Το βιβλίο, αξιοποιώντας τους κώδικες του θρίλερ, θέτει σημαντικά ηθικά, πολιτικά και φιλοσοφικά ερωτήματα για την ελευθερία, τον θάνατο, την αγάπη στον σύγχρονο κόσμο. Άλλοτε δραματικό, κάποτε απειλητικό, ορισμένες φορές παιγνιώδες, πάντα όμως με σασπένς, το κείμενο διακρίνεται για τη μουσικότητα και την πλαστικότητά του, ενώ διαφαίνεται επίσης η πεισματική πίστη του συγγραφέα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

***

«Ποια θα μπορούσε να είναι η μορφή ενός μυθιστορήματος του 21ου αιώνα; Σε τι θα διέφερε, παραδείγματος χάρη, από ένα μυθιστόρημα του 19ου αιώνα; Μερικά βράδια, σε ένα μπαρ, θέτει κανείς στον εαυτό του κάτι τέτοια ερωτήματα.

Κι έτσι φαντάστηκα ένα μυθιστόρημα χωρίς κέντρο, φτιαγμένο από πτυχώσεις και διόδους, από συνδέσμους και υπερκείμενα, που καθρεφτίζει την κίνηση του σύγχρονου κόσμου, επιλέγοντας το Ίντερνετ ως θέμα και ως μορφή.

Πήγα στο Μεξικό και στην Καλιφόρνια και έγραψα αυτό το βιβλίο.

Η Ανακάλυψη των σωμάτων συμπλέκει τους χάκερ των Anonymous και τους τρανσουμανιστές της Σίλικον Βάλλεϋ, τη βία του κόσμου και την αποστειρωμένη αντίθετη όψη του, τα βλαστοκύτταρα και τη Χιροσίμα, το Google και το LSD, το δέρμα και το άπειρο.

Ήθελα να μιλήσω για υπολογιστές, αλλά και για δρόμους, για τη γη, για την ποίηση των σωλήνων και των νεύρων.

Ήθελα να μιλήσω για τα σώματα στον σύγχρονο κόσμο, να γράψω την ιστορία τους, να παρατηρήσω τον τρόπο με τον οποίο η εποχή μας τα σμιλεύει και τα παραμορφώνει, ήθελα να τα κοιτάξω από κοντά για να μάθω τι μας λένε. Όλα τα πρόσωπα του μυθιστορήματος θα υποβάλουν το σώμα τους σε δοκιμασίες, θα το σπρώξουν πιο μπροστά, θα το επαναπροσδιορίσουν, και πρώτος απ’ όλους ο Άλβαρο, ο οποίος αφήνει πίσω του μια κοινωνία όπου ο θάνατος είναι πανταχού παρών και έρχεται σε μια άλλη που επιθυμεί να τον ξεριζώσει, χωρίς να μπορεί κανείς να αποφανθεί ποια απ’ τις δύο είναι η πιο ανθρώπινη.

Μια παρέα από πειρατές του 21ου αιώνα θα ορθώσει το ανάστημά της απέναντι στους τρανσουμανιστές, αυτούς τους τρελούς επιστήμονες που ευαγγελίζονται την έλευση ενός καινούργιου ανθρώπου. Τούτη η διεθνική και αυτοδίδακτη γενιά είναι γέννημα της ουτοπίας του Ίντερνετ και τα μέλη της είναι ελεύθερα ηλεκτρόνια που θα πάρουν σιγά σιγά τον έλεγχο του βιβλίου• και του κόσμου ολόκληρου.

Τελικά η λογοτεχνία, όπως άλλωστε και το αλκοόλ, οδηγεί σε αυτό ακριβώς: σε κάνει να προσπαθείς να δώσεις απαντήσεις σε ερωτήματα που δεν σου έθεσε κανένας».

Pierre Ducrozet

***

Εντυπωσιάζουν η εμβρίθεια και η ευφυΐα του συγγραφέα. Μπράβο.

L’Obs

Με τι μπορεί να μοιάζει το μυθιστόρημα του 21ου αιώνα; Μα με την Ανακάλυψη των σωμάτων. Συγκλονιστικό.

Le Monde

Μια γλώσσα σκληρή, με σκοτεινές ανταύγειες. Μια πνοή. Ένα όραμα. Μια γενναιόδωρη ψυχή. Χίλια μπράβο.

Les Inrockuptibles

Αυτό το δυνατό και όμορφο αφήγημα για τον σύγχρονο κόσμο είναι ίσως το μεγάλο μυθιστόρημα της τρέχουσας εκδοτικής περιόδου.

France Culture

Η Ανακάλυψη των σωμάτων είναι γραμμένη με συναρπαστική ευφυΐα και μεγάλη ποιητική δύναμη.

Le Figaro


Add: 2021-11-04 13:53:44 - Upd: 2021-11-17 09:46:07