Ευρωπαϊκή πολιτική οικονομία και Ελλάδα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5036-39-3
Προπομπός, Αθήνα, 2/2021
Ελληνική, Νέα
€ 30.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 400 σελ.
Περιγραφή

Από τότε που γεννήθηκε, η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης μετασχηματίζεται και, αφού μετασχηματίζεται, βρίσκει πάντα, έστω και την τελευταία στιγμή, τρόπους για να επιβιώσει. Αυτή η μακροχρόνια διαδικασία αλλαγής και μετασχηματισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο τα κράτη-μέλη αλληλεπιδρούν, αλληλεξαρτώνται και αλληλοεπηρεάζονται στο πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Αυτό το βιβλίο δεν έχει ως στόχο να αλλάξει τον κόσμο, όμως σίγουρα μελετώντας τα ειδικά θέματα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας (ΕΠΟ) που αναπτύσσονται στα περιεχόμενά του μπορούμε να εξαγάγουμε ασφαλή συμπεράσματα για πολύ σημαντικά ζητήματα που επηρεάζουν τις ζωές εκατομμυρίων πολιτών στην ΕΕ. Εδώ, σκοπεύουμε να αναλύσουμε και να αξιολογήσουμε τη διαδικασία της οικονομικής ενοποίησης στην ΕΕ στη βάση της αλληλεπίδρασης των δύο διαστάσεων, της πολιτικής και της οικονομίας, με την πολιτική διάσταση να παίζει πρωτεύοντα ρόλο.

Στο πλαίσιο αυτό, η συγκεκριμένη μελέτη παρέχει σαφείς απαντήσεις σχετικά τόσο με τη δημιουργία και τη λειτουργία της ΟΝΕ όσο και με τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες αυτή μπορεί να λειτουργήσει μακροχρόνια ως ένα πετυχημένο παράδειγμα οικονομικής ολοκλήρωσης. Το βιβλίο αυτό φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα σύγγραμμα που όχι μόνο θα αναλύει και θα απαντά σε πολλά ερωτήματα τα οποία μας απασχολούν, αλλά και θα δίνει στον κριτικό αναγνώστη την ευκαιρία να δοκιμάσει την τύχη του μέσα σε αυτόν τον περίπλοκο, δυσνόητο και σχεδόν ακατανόητο για πολλούς ενιαίο ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο, βγάζοντας ο ίδιος τα δικά του συμπεράσματα για την πορεία των γεγονότων.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν από όλους όσοι ασχολούνται ενεργά με τη μελέτη της ΕΕ, ιδίως της οικονομικής διακυβέρνησης, αλλά και από τους απλούς παρατηρητές.