Κατασκευαστική ανάλυση ιστορικών κτιρίων / Constructional Analysis of Historic Buildings
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-204-067-6
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 10/2021
1η έκδ.
Γλώσσα: Αγγλικά || Ελληνική, Νέα
€ 38.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
30 x 30 εκ., 416 σελ.
Περιγραφή

Τον Φεβρουάριο του 2011 οι σπουδαστές του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Frederick ήρθαν, για πρώτη φορά, σε άμεση επαφή με την οικοδομημένη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, αποτυπώνοντας και αναλύοντας τον Ναό της Παναγίας Χρυσοκουρδαλιώτισσας στο Κούρδαλη και το Καθολικό του Αγίου Νικολάου στην ομώνυμη Μονή στην Ορούντα. Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, ο κατάλογος των ιστορικών κτιρίων και μνημείων που αποτυπώθηκαν και αναλύθηκαν, αριθμεί δεκάδες περιπτώσεις σημαντικών οικοδομημάτων, τα οποία ανέμεναν για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτή την επαφή με την νέα γενιά αρχιτεκτόνων της Κύπρου και της Ελλάδας.

Στο ανά χείρας βιβλίο παρουσιάζονται 24 επιλεγμένα μνημεία, τα οποία μελετήθηκαν από τους καθηγητές και σπουδαστές των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου κατά την δεκαετία 2011-2021. Η συλλογή, επεξεργασία και τελική παρουσίαση των μνημείων έγινε από την Ερευνητική Μονάδα Ιστορικών Δομικών Συστημάτων, της οποίας το παρόν πόνημα αποτελεί τον πρώτο έντυπο καρπό της πολυετούς συλλογικής προσπάθειας.

Έτσι αποκαλύπτεται το παρελθόν της τεχνογνωσίας, με τις θετικές και αρνητικές όψεις του. Μεταφέρονται εμπειρίες επιτυχιών και αδυναμιών. Διδάσκεται ο δημιουργός ασφαλέστερα να διαγράφει τη δική του, προσωπική, πορεία στο ευρηματικό του μέλλον και αναπτύσσει την ικανότητα να διασφαλίσει την ακεραιότητα ύπαρξης των μνημείων που παρέλαβε, ώστε να τα παραδώσει στα χέρια και τις καρδιές των επερχόμενων γενεών. Γεννιέται και η ελπίδα, ο νέος δημιουργός, να συνεχίσει τον μακρύ κατάλογο των πολιτιστικών θησαυρών με την αυριανή προσθήκη των δικών του επιτυχιών.


Add: 2021-10-14 16:28:53 - Upd: 2024-03-29 11:32:40