Ραντεβού στου Φλόκα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-645-196-6
Κλειδάριθμος, Αθήνα, 9/2021
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 14.40 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 287 γρ., 184 σελ.
Περιγραφή

Το όνομα ΦΛΟΚΑ είναι ιδιαίτερα γνωστό. Κάποτε το συναντούσε κανείς σε κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, αλλά και όλης της Ελλάδας. Η αλυσίδα ζαχαροπλαστείων και εστιατορίων υπήρξε τόπος συνάντησης καλλιτεχνών και πολιτικών, αλλά και όλων όσοι λάτρευαν το καλό φαγητό και γλυκό. Ένα μεγάλο εργοστάσιο παρήγε κάθε λογής γλυκές λιχουδιές, από σοκολάτες και καραμέλες μέχρι γλυκά του κουταλιού και φρουί γλασέ. Υπήρχαν κυλικεία στα σύνορα, στα αεροδρόμια, στους κινηματογράφους και η επιγραφή ΦΛΟΚΑ ήταν πολύ συνηθισμένη στις τέντες των περιπτέρων.

Αυτή η πρωτόγνωρη για την Ελλάδα αλυσίδα καταστημάτων έσβησε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 αφήνοντας ανεξίτηλο τον απόηχο του ονόματος στις μνήμες όλων. Το βιβλίο Ραντεβού στου Φλόκα προσφέρει στους αναγνώστες την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία των ζαχαροπλαστείων και να πάρουν μια γεύση της εποχής.

Αρχειακή επιμέλεια βιβλίου: Χάρης Βάρβογλης

Ο Χάρης Βάρβογλης σπούδασε φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Εργάστηκε ερευνητικά και δίδαξε σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και στο ΑΠΘ, του οποίου σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής. Έχει γράψει επιστημονικά βιβλία και βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης στα ελληνικά και τα αγγλικά, και έχει μεταφράσει ή επιμεληθεί την έκδοση αγγλόφωνων επιστημονικών βιβλίων στα ελληνικά

Η Μαρία Βάρβογλη σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Από μικρή ηλικία αγάπησε τα ταξίδια και ανέπτυξε το ενδιαφέρον της για την αστική ιστορία. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, αλλά έχει ζήσει και στις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Κύπρο. Στον ελεύθερο χρόνο της διαβάζει λογοτεχνία και ασχολείται με τη ζαχαροπλαστική και την κηπουρική. Το βιβλίο αυτό αποτελεί την κληρονομιά των οικογενειακών της αναμνήσεων στα παιδιά και τα εγγόνια της.


Add: 2021-09-27 11:33:14 - Upd: 2024-02-16 10:18:59