Τζιχάντ
Θεατρικό έργο
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-204-070-6
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 6/2021
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 9.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 192 σελ.
Περιγραφή

Το Τζι­χάντ είναι ένα θε­α­τρι­κό έρ­γο-φαι­νό­με­νο στο Βέλ­γιο και στη Γαλ­λία. Με πε­ρισ­σό­τε­ρους από 675.000 θε­α­τές, έχει ως βα­σι­κή θε­μα­τι­κή ση­με­ρι­νούς νέ­ους τζι­χα­ντι­στές της Ευρώ­πης, οι οποίοι προ­σχω­ρούν στους κόλ­πους του Ισ­λα­μι­κού Kρά­τους και της Αλ Κά­ι­ντα στη Συ­ρία.

Το έρ­γο Τζι­χάντ είναι η ιστο­ρία του Ρε­ντά, του Ισμα­ήλ και του Μπεν, τρι­ών Βέλ­γων μου­σουλ­μά­νων. Όπως και πολ­λοί άλ­λοι Ευρω­παίοι, προ­ση­λυ­τί­στη­καν και επι­στρα­τεύ­τη­καν για να πο­λε­μή­σουν. Όμως γρή­γο­ρα απο­γο­η­τεύ­ο­νται και, όπως εξη­γεί ο Ismaël Saidi, «συ­νει­δη­το­ποι­ούν ότι αυτό που τους πού­λη­σαν μέ­σα από τα κοι­νω­νι­κά δί­κτυα, μέ­σα από την προ­πα­γάν­δα μί­σους, δεν έχει κα­μία σχέ­ση με αυτό που θα αντι­κρί­σουν. Απο­δει­κνύ­ε­ται ένας βάλ­τος, ένας ομα­δι­κός τά­φος, όπου στέλ­νο­νται βο­ρά στα όπλα άν­θρω­ποι που το μό­νο που ήθε­λαν ήταν να απο­δεί­ξουν την ύπαρ­ξή τους».

Το έρ­γο πα­ρω­δεί τα πά­ντα: τον δογ­μα­τι­σμό, τη θυ­μα­το­ποί­η­ση, τον συ­νη­θι­σμέ­νο ρα­τσι­σμό των προ­α­στί­ων, τα τα­μπού της αρα­βο-μου­σουλ­μα­νι­κής κοι­νό­τη­τας και τις προ­κα­τα­λή­ψεις όλων μας, είτε είμα­στε χρι­στι­α­νοί είτε μου­σουλ­μά­νοι.

Saidi Ismaël
Ο Ismaël Saidi είναι Βέλ­γος μα­ρο­κι­νής κα­τα­γω­γής. Γεν­νή­θη­κε στις Βρυ­ξέλ­λες το 1976. Σπού­δα­σε δη­μό­σι­ες σχέ­σεις και κοι­νω­νι­κές επι­στή­μες στο Ελεύ­θε­ρο Πα­νε­πι­στή­μιο Βρυ­ξελ­λών και στο Κα­θο­λι­κό Πα­νε­πι­στή­μιο Louvain-la-Neuve. Ερ­γά­στη­κε για δε­κα­πέ­ντε χρό­νια ως αστυ­νο­μι­κός. Από το 2004, ξε­κί­νη­σε η ενα­σχό­λη­σή του με τον κι­νη­μα­το­γρά­φο και το θέ­α­τρο. Έχει στο καλ­λι­τε­χνι­κό ενερ­γη­τι­κό του πέ­ντε κι­νη­μα­το­γρα­φι­κές ται­νί­ες μι­κρού μή­κους, δύο με­γά­λου μή­κους και τρεις τη­λε­ται­νί­ες ως σε­να­ρι­ο­γρά­φος, σκη­νο­θέ­της και πα­ρα­γω­γός, και πέ­ντε θε­α­τρι­κά έρ­γα ως δρα­μα­τουρ­γός και σκη­νο­θέ­της. Το Τζι­χάντ είναι το τέ­ταρ­το δρα­μα­τουρ­γι­κό του πό­νη­μα, στο οποίο συμ­με­τεί­χε ως συγ­γρα­φέ­ας, σκη­νο­θέ­της, πα­ρα­γω­γός και ηθο­ποι­ός.

Οικονομοπούλου Χριστίνα
Η Χρι­στί­να Οικο­νο­μο­πού­λου γεν­νή­θη­κε στην Αθή­να το 1971. Είναι πτυ­χι­ού­χος του Τμή­μα­τος Γαλ­λι­κής γλώσ­σας και φι­λο­λο­γί­ας του ΕΚ­ΠΑ, κά­το­χος με­τα­πτυ­χι­α­κού και δι­δα­κτο­ρι­κού δι­πλώ­μα­τος από το Πα­νε­πι­στή­μιο Sorbonne, Paris IV και ανώ­τε­ρου δι­πλώ­μα­τος εξει­δι­κευ­μέ­νης οικο­νο­μι­κής ορο­λο­γί­ας από το Εμπο­ρι­κό και Βι­ο­μη­χα­νι­κό Επι­με­λη­τή­ριο Πα­ρι­σί­ων. Ερ­γά­στη­κε για οκτώ χρό­νια στην Εμπο­ρι­κή Τρά­πε­ζα της Ελ­λά­δος ως Εξει­δι­κευ­μέ­νη Με­τα­φρά­στρια και Δι­ερ­μη­νέ­ας. Από το 2003 δι­δά­σκει στο Τμή­μα Θε­α­τρι­κών Σπου­δών του Πα­νε­πι­στη­μίου Πε­λο­πον­νή­σου –αρ­χι­κά ως συμ­βα­σι­ού­χος και από το 2008 ως εκλεγ­μέ­νο μέ­λος ΕΕΠ– γαλ­λό­φω­νο θέ­α­τρο του κό­σμου, βα­σι­κό αντι­κεί­με­νο εξει­δί­κευ­σης των ακα­δη­μα­ϊ­κών, συγ­γρα­φι­κών και ερευ­νη­τι­κών της εν­δι­α­φε­ρό­ντων.

Add: 2021-08-06 14:57:14 - Upd: 2022-08-17 14:12:26