Η νύχτα των δολοφόνων
La noche de los asesinos (τίτλος πρωτοτύπου)
Μετάφραση: Θηβαίος, Γιάννης
Εξώφυλλο/εικαστικό: Λίαπης, Αλέξανδρος
Επιμέλεια κειμένου: Μαγκλάρα, Κλεονίκη
Επιμέλεια σειράς: Μαγκλάρα, Κλεονίκη
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-558-018-6
Εκδόσεις Δωδώνη, Αθήνα, 7/2021
2η έκδ. || Αναθεωρημένη || Παγκόσμιο Θέατρο · 45
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Ισπανικά
€ 8.48 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 160 γρ., 100 σελ.
Περιγραφή

Ο Χοσέ Τριάνα τοποθετεί τη δράση του έργου τη δεκαετία του πενήντα, δηλαδή λίγο πριν από την κουβανική επανάσταση. Μέσα από το παιχνίδι τους, τρεις έφηβοι συνειδητοποιούν λίγο λίγο τις ιδιομορφίες του οικογενειακού οικοδομήματος που ζουν καθημερινά. Δεν αντέχουν την τεταμένη ατμόσφαιρα στο σπίτι, καθώς παίρνουν μέρος στις περισσότερες από τις οικογενειακές σκηνές. Γι’ αυτό σχεδιάζουν να ανατρέψουν το κατεστημένο για να φτάσουν σε μια ζωή πιο ανθρώπινη.

Ο τρόπος που διάλεξε ο Τριάνα για να μπλέξει τα τρία πρόσωπα, την Μπέμπα, την Κούκα και τον Λάλο, στη διαδικασία του εγκλήματος είναι μοναδικός. Οι γονείς δεν σκοτώθηκαν ποτέ πραγματικά. Το έγκλημα υπάρχει μόνο στη σκέψη των τριών αδερφών. Το έγκλημα υπάρχει μόνο στο παιχνίδι.

Σ’ αυτό το έργο ήθελα να γκρεμίσω τα αναχρονιστικά στοιχεία, τις σπασμωδικές σχέσεις ανάμεσα σε γονείς και παιδιά. Να καταστρέψω τους μύθους και τα φαντάσματα που ακολουθούν καθημερινά τον άνθρωπο, να επαναφέρω τον άνθρωπο στην κριτική του σκέψη, στη δημιουργική ενεργητικότητα, στην ελεύθερη ζωή.

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΛΑΛΟ
ΚΟΥΚΑ
ΜΠΕΜΠΑ

Ο συγγραφέας
Η οικογένεια στη νύχτα των δολοφόνων
Η λειτουργία του παιχνιδιού στο έργο
Το θέατρο; Ένας τρόπος ζωής: Συνέντευξη του Χοσέ Τριάνα στον Κλωντ Κουφφόν στα Γαλλικά Γράμματα, με την ευκαιρία της παρουσίασης του έργου του στο πλαίσιο του Θεάτρου των Εθνών, το 1967
Η νύχτα των δολοφόνων. Γ ι α τ ί ; της Simone Turck, ηθοποιού - σκηνοθέτριας
Η νύχτα των δολοφόνων, το θεατρικό έργο


Add: 2021-07-07 15:23:44 - Upd: 2023-07-14 12:07:44