"Άπας γηγενής", ήχος δ΄, μέλος Δανιήλ Πρωτοψάλτου
Σπουδή στη χειρόγραφη παράδοση του Μαθηματαρίου
Κυκλοφορεί
ISBN: 979-0-9016032-5-7
Εκδόσεις Κυριακίδη, Θεσσαλονίκη, 6/2021
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 15.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 187 γρ., 64 σελ.
Περιγραφή

Υπηρετώντας την ψαλτική τέχνη και επιστήμη μέσα από το δίπτυχο πράξη και θεωρία, προσφέρουμε στο φιλόμουσο κοινό την έρευνά μας. Ένα μουσικό μάθημα θεωρητικών και ερμηνευτικών απαιτήσεων, το οποίο λόγω της χρονικής του διάρκειας δεν παρουσιάζεται τόσο στον λατρευτικό χώρο της ορθοδόξου εκκλησίας όσο και σε συναυλιακές δραστηριότητες που σχετίζονται με το μουσικό πλούτο της ψαλτικής μας κληρονομιάς.

Ο κίνδυνος που διατρέχουν να περάσουν στην ιεροψαλτική λήθη μουσικά μαθήματα παρόμοιας χρονικής διάρκειας, μας οδήγησε στο να προβούμε σε αυτή την έκδοση, η οποία παρουσιάζεται με τρόπο που θεωρούμε ικανό και επαρκή, για να αποτελέσει γενική μέθοδο ερευνητικής μελέτης των μελών της ψαλτικής μας τέχνης.

Τα σύντομα σχόλια για τη ζωή και το έργο του μελοποιού, καθώς και μία σειρά περιληπτικών πληροφοριών περί βασικών χαρακτηριστικών του ποιητικού κειμένου του μαθήματος, ακολουθούνται από λεπτομερή ανάλυση, για τη μελέτη της λειτουργικότητας των μουσικών στοιχείων του έργου και από μορφολόγηση, για τη μελέτη της δομής του μουσικού οικοδομήματος.

Στην παρούσα έκδοση όλες οι πληροφορίες για το μουσικό μάθημα «Άπας γηγενής» συγκεντρωτικά παρέχονται στη μουσική κοινότητα, προσφέροντας με ευέλικτο τρόπο την πρόσβαση στην πληροφορία.


Add: 2021-06-30 15:08:43 - Upd: 2022-05-09 13:46:19