Λογοτεχνικά Ευτράπελα
Literary Lapses (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-436-799-3
Οξύ, Περιστέρι, 5/2021
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 6.99 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
12 x 17 εκ., 128 σελ.
Περιγραφή

Η «σχολή» χιούμορ του Στίβεν Λίκοκ στα Λογοτεχνικά του Ευτράπελα από τις Εκδόσεις Οξύ και
τη σειρά Επίλεκτα!

 

Η εκπαίδευση χωρίζεται σε λαμπρή παιδεία, κλασική παιδεία και ελλιπή παιδεία. Όλοι οι πολύ ηλικιωμένοι έχουν λαμπρή παιδεία· όσοι φαίνονται να μην ξέρουν τίποτε άλλο έχουν κλασική παιδεία· κανείς, απ’ όσο ακούμε, δεν έχει ελλιπή παιδεία.

 

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για έναν νέο που θέλει να γίνει εκατομμυριούχος να πιστεύει πως έχει το δικαίωμα να σηκώνεται στις 7.30 το πρωί, να πίνει κρύο νερό με το μεσημεριανό του και να πέφτει για ύπνο στις 10 το βράδυ. Αν θέλετε ν’ αλλάξετε την εργασιακή σας κατάσταση, αλλάξτε και τη ζωή σας. Όταν η σπιτονοικοκυρά σάς φέρνει για πρωινό μπέικον με αυγά, πετάξτε τα απ’ το παράθυρο στον σκύλο και πείτε της να σας φέρει ωμά σπαράγγια κι ένα μπουκάλι σαμπάνια. Μετά πάρτε τηλέφωνο τον εργοδότη σας και πείτε του ότι θα είστε εκεί γύρω στις έντεκα. Η εργασιακή σας κατάσταση θα αλλάξει. Και πολύ σύντομα, μάλιστα».

Μια σπαρταριστή συρραφή φυγόκεντρων ιστοριών και στιγμιοτύπων που ακροβατούν επιδέξια ανάμεσα στο μαύρο χιούμορ και το παράλογο, από τον Καναδό πρωτοπόρο του είδους –και «πιο αστείο άνθρωπο της δεκαετίας του 1910»– Στίβεν Λίκοκ.

Βιογραφία συγγραφέα:

«Περίπτωση» από τις λίγες, ο Στίβεν Λίκοκ (1869-1944) γεννήθηκε σ’ ένα χωριό της νότιας Αγγλίας, μεγάλωσε στον Καναδά, σπούδασε με διαλείμματα στα πανεπιστήμια του Τορόντο και του Σικάγο και τελικά έγινε καθηγητής πολιτικής οικονομίας και εξέδωσε γύρω στα είκοσι πανεπιστημιακά συγγράμματα και επιστημονικά βιβλία συντηρητικών θέσεων και απόψεων. Την ίδια στιγμή, ήταν για μια τουλάχιστον δεκαετία ο πιο δημοφιλής σατιρικός συγγραφέας στον αγγλόφωνο κόσμο, εκθέτοντας μ’ ένα εξωφρενικό αλλά απολύτως κατανοητό χιούμορ την κοινωνική προσποίηση και τους μηχανισμούς των ταξικών διακρίσεων, συνεχίζοντας την παράδοση του Μαρκ Τουέιν και επηρεάζοντας εξίσου «φευγάτους» κωμικούς όπως οι αδελφοί Μαρξ. Έχει υποστηριχθεί μέχρι και ότι υιοθέτησε σκόπιμα ένα όλο και πιο αδιάφορο ύφος στα επιστημονικά του κείμενα, ώστε οι ακαδημαϊκοί του μέλλοντος να τα αγνοήσουν.


Add: 2021-06-04 14:55:49 - Upd: 2023-12-15 12:59:26