Η Ύδρα του 1821
Ανταρτοπόλεμος στη Θάλασσα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-08-0882-7
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 19.80 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 542 γρ., 248 σελ.
Περιγραφή

Το βιβλίο αναδεικνύει τη μορφή του ναυτικού αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων. Έχοντας ως βασική περιπτωσιολογική μελέτη τη δράση του ναυτικού της Ύδρας, ισχυρίζεται ότι οι Υδραίοι, όπως και οι υπόλοιποι νησιώτες που πήραν μέρος στην Επανάσταση, κατέφυγαν συνειδητά στη μορφή του ανταρτοπόλεμου στη θάλασσα ως μοναδική λύση για να συμβάλουν στη διεκδίκηση της απελευθέρωσης και ανεξαρτησίας της Ελλάδας από έναν στρατιωτικά και πολιτικά ισχυρότερο αντίπαλο.

Παράλληλα, βασιζόμενο στη μελέτη σπάνιου Ελληνικού και Οθωμανικού αρχειακού υλικού, και με σύμμαχο τη σύγχρονη στρατηγική σκέψη, υπογραμμίζει με επιστημονικό τρόπο την πραγματική και πολυδιάστατη σημασία της συνεισφοράς της Ύδρας στη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε ο Ελληνισμός πριν από δύο αιώνες. Προσπάθεια, που δεν θα πρέπει να ιδωθεί μόνον ως ένα χρέος τιμής και αναγνώρισης της μεγάλης θυσίας των ενδόξων προγόνων μας, αλλά και ως συμβολή στην ανάλυση σημαντικών γεγονότων του χθες, που επηρεάζουν τις ζωές μας ακόμα και σήμερα.

«Στο διερώτημα πώς να υπηρετήσει κανείς την ιδιαίτερη πατρίδα του μέσα από τον λόγο, η απάντηση βρίσκεται στο ανά χείρας πόνημα. Η Ύδρα του 1821: Ανταρτοπόλεμος στη Θάλασσα του Γιώργου Κουκουδάκη, επανεγγράφει τον Αγώνα για Ελευθερία σε έναν πλούτο διεισδυτικών θεάσεων ενός εκ των λαμπρότερων εκφραστών του: της Νήσου που, μέσα από τη θυσία των αγωνιστριών και αγωνιστών της, τίμησε τα πιο ευγενή και υψηλά ιδανικά της αξίωσης ενός έθνους να πορευθεί προς ένα αδέσμευτο μέλλον»

Δημήτρης Ν. ΧρυσοχόουΚαθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών


Add: 2021-06-04 12:02:11 - Upd: 2023-01-10 10:51:25