Λογοτεχνία και Τραύμα
Το 1974 στην κυπριακή και ελλαδική λογοτεχνία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-204-027-0
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 5/2021
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 19.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 404 σελ.
Περιγραφή

Προνομιακά αφηγηματικό πεδίο η λογοτεχνία όχι μόνο λειτουργεί ως ένα ανακουφιστικό αποθετήριο της εμπειρίας εκείνων που επιβίωσαν από μεγάλα συλλογικά τραύματα, αλλά, ταυτόχρονα, μετατρέπει τα τραύματα αυτά σε κεφάλαιο λόγου με διαρκή παρουσία στη δημόσια ζωή.

Το βιβλίο ασχολείται ακριβώς με ένα τέτοιο συλλογικό τραύμα και τη λογοτεχνική ανταπόκριση σ’ αυτό. Πρόκειται για τα γεγονότα του 1974 στην Κύπρο, το πραξικόπημα και την τουρκική στρατιωτική εισβολή που το ακολούθησε.

Καταθέτει, επομένως, στη μελέτη της λογοτεχνίας του τραύματος την περίπτωση του κυπριακού ’74, διερευνώντας το πώς αυτό εγγράφεται στην ελληνική -ελλαδική και ελληνοκυπριακή- λογοτεχνία: την αποτύπωση θυματικών ταυτοτήτων οι οποίες συχνά επικαλύπτονται με εκείνες των θυτών, την ασύμμετρη πρόσληψη του κοινού κατά τα άλλα πλήγματος από την ελλαδική και ελληνοκυπριακή πλευρά, ζητήματα ταυτότητας, λειτουργίας της μνήμης, του χρόνου και του χώρου, αλλά και τη βίωση του τραύματος αυτού με έμφυλους όρους, καθώς και την αντίστοιχη ανακατασκευή του στη λογοτεχνική παραγωγή.

Η Βασιλική Σελιώτη κατάγεται από τον Άγιο Βασίλειο Κορινθίας. Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και είναι αριστούχος διδάκτορας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ζει στην Κύπρο όπου εργάζεται στη Μέση Εκπαίδευση. Εκπόνησε σειρά βιβλίων για τον εκπαιδευτικό σχετικά με τη λογοτεχνία και εργάστηκε για τη δημιουργία των νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων, ιδιαίτερα για το Αναλυτικό Πρόγραμμα Λογοτεχνίας. Υπήρξε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής των σχολικών ανθολογίων λογοτεχνίας για τις τρεις τάξεις του Γυμνασίου Ο λόγος ανάγκη της ψυχής. Τα κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν ζητήματα που απορρέουν από τις σχέσεις της Λογοτεχνίας με την Ιστορία καθώς και τη Διδακτική της Λογοτεχνίας. Έχει λάβει μέρος με ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες και έχει δημοσιεύσεις σε συλλογικούς τόμους, πρακτικά συνεδρίων και περιοδικά για ζητήματα της νεοελληνικής φιλολογίας και της σύγχρονης ιστορίας. Το 2016 εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Βρετανικά στρατόπεδα Εβραίων προσφύγων στην Κύπρο (1946-1949) από τις εκδόσεις Επίκεντρο.


Add: 2021-05-19 12:55:15 - Upd: 2021-05-19 12:55:15