Το οχυρό
La place forte (τίτλος πρωτοτύπου)
Μετάφραση: Ξενάκη, Κίττυ
Εξώφυλλο/εικαστικό: Conroy, Stephen
Επιμέλεια κειμένου: Σκιαδέλλη, Χαρά
Εξαντλημένο
ISBN: 978-960-435-724-6
Πόλις, Αθήνα, 5/2021
1η έκδ. || Νέα
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Γαλλικά
€ 15.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 256 σελ.
Περιγραφή

Ένας διάσημος καθηγητής πανεπιστημίου, ο οποίος δεν έχει αναμειχθεί ποτέ ενεργά στην πολιτική, καλείται ξαφνικά από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας να αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών.

Δεν θα μείνει στη θέση του παρά μόνο έξι μέρες. Τέσσερα χρόνια μετά, πιάνει την πένα για να εξιστορήσει την περιπέτειά του και τα αίτια που τον οδήγησαν στην απόφαση να παραιτηθεί.

Πώς μπορεί κανείς να παραμείνει πιστός στις αξίες και τις αρχές του; Πόσο ισχυρό είναι το κάλεσμα της φιλοδοξίας και πόσο μετρά ως αντιστάθμισμα το αίσθημα της ευθύνης και η ανάγκη της αποδοχής και έγκρισης από τη γυναίκα που αγαπάς και τους ανθρώπους που εκτιμάς; Τι ακριβώς σημαίνει η έννοια του πολιτικού θάρρους;

Ο Λαφαί συνθέτει με συναρπαστικό τρόπο ένα υπαρξιακό, πολιτικό και ερωτικό μυθιστόρημα για την τραγωδία (και κωμωδία) της εξουσίας, την ανθρώπινη μοναξιά και τα ηθικά διλήμματα που συνοδεύουν κάθε κρίσιμη απόφασή μας.

***

Ο Καντέν Λαφαί επιδίδεται με ταλέντο σε μια επιδέξια άσκηση ύφους πάνω στην άσκηση εξουσίας. Το αντίο του ήρωα σε μια γυναίκα που δεν ήξερε πώς να την αγαπήσει είναι πιο δυνατό από το αντίο σε μια εξουσία που πολύ επιθύμησε.

L’Obs


Πρώην σύμβουλος του Μακρόν, ο Λαφαί δεν αφηγείται την ιστορία του μέντορά του. Αλλά ο πίνακας του πολιτικού προσωπικού και της λειτουργίας της εξουσίας, τον οποίο συνθέτει, έχει σχέση με όσα είδε και παρατήρησε. Μια ψύχραιμη ματιά πάνω στον κόσμο της πολιτικής και την ανθρώπινη ύπαρξη.

Le Figaro


Μια εντυπωσιακή επιτυχία. Ένα ωραίο μυθιστόρημα σε κιαροσκούρο.

Le Figaro magazine


Ένα ισχυρό οχυρό, αλλά με αδύναμους ανθρώπους. Μια πολύ ηθική ιστορία με πολιτικό σασπένς. Ένα ωραίο, υπαινικτικό βιβλίο.

L’Usine nouvelle


Πώς ασκείται η εξουσία, ποιος ο ρόλος του τυχαίου, ποιες οι συνέπειες του έρωτα; Ένα πρώτο μυθιστόρημα πανούργο και στέρεα δομημένο.

Le Monde


Καλά τεκμηριωμένη μυθοπλασία για τα παρασκήνια της πολιτικής, καθόλου σχηματικό πολιτικό θρίλερ, το Οχυρό είναι ένα επιδέξιο ηθικό αφήγημα (και καλογραμμένο επίσης) για την εξουσία και την παραίτηση από αυτήν.

L’Express


***


Ο Καντέν Λαφαί γεννήθηκε το 1989 στη Λυών. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και οικονομικά στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού και στην École normale supérieure. Συνεργάτης του Εμμανουέλ Μακρόν στο υπουργείο Οικονομικών, διετέλεσε λογογράφος του και υπεύθυνος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Για σύντομο χρονικό διάστημα, μετά την εκλογή του Μακρόν στην Προεδρία της Δημοκρατίας, εργάστηκε και στο Προεδρικό Μέγαρο. Παραιτήθηκε διαφωνώντας με τη δεξιά στροφή της πολιτικής του Μακρόν και έκτοτε ασχολείται επαγγελματικά με την παραγωγή και το σενάριο τηλεοπτικών σειρών και ταινιών. Το Οχυρό είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

 εικαστικό εξωφύλλου: © Stephen Conroy Man on Stairs (1993)


Add: 2021-05-07 11:46:20 - Upd: 2023-07-18 13:06:01