Επιδημιολογία τροφιμογενών νοσημάτων
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5252-21-2
Έμβρυο, Αιγάλεω, 4/2021
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 25.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 216 σελ.

Με ιδιαίτερη χαρά υποδέχομαι την πρώτη έκδοση του βιβλίου «Επιδημιολογία Τροφιμογενών Νοσημάτων» του Νικόλαου Ανδρίτσου, τον οποίο και ευχαριστώ θερμά που μοιράστηκε μαζί μου αυτή την πρώτη του συγγραφική προσπάθεια ενός τόσο σπουδαίου όσο και απαιτητικού επιστημονικού αντικειμένου, δίνοντάς μου τη δυνατότητα να δω την προδημοσίευση του βιβλίου και να είμαι ο πρώτος «κριτής» του. Η επιστήμη της Επιδημιολογίας, μέσα και από την πρόσφατη εμπειρία που είχε η ανθρωπότητα με την πανδημία του κοροναϊού, μοιάζει περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. Η προσέγγιση που επιχειρεί ο Δρ. Ανδρίτσος μέσα από την παρούσα έκδοση δεν φιλοδοξεί να καλύψει το αντικείμενο της Επιδημιολογίας στην ολότητά του, άλλωστε υπάρχουν σαφώς πιο ολοκληρωμένα πονήματα πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο από «ιερά τέρατα» της Ιατρικής και του κλάδου της Υγιεινής και Επιδημιολογίας (Lilienfield, Gordis, Τριχόπουλος κ.ά.). Επιχειρείται ωστόσο εύστοχα με το παρόν εγχειρίδιο, η επιδημιολογική προσέγγιση των τροφιμογενών νοσημάτων και η συσχέτισή τους με την υγιεινή των τροφίμων.
Γνωρίζω προσωπικά τον Δρ. Ανδρίτσο και το επιστημονικό-επαγγελματικό έργο του τα τελευταία χρόνια, τα οποία αποτελούν εχέγγυα για τη δημοσίευση ενός συγγράμματος υψηλών προδιαγραφών. Πράγματι, ο Δρ. Ανδρίτσος καταφέρνει με επιτυχία να αποδώσει όρους και βασικές έννοιες της Επιδημιολογίας, ώστε να δώσει στον αναγνώστη με απόλυτα σαφή, εύληπτο και κατανοητό τρόπο, διανθισμένο με αρκετά παραδείγματα, μια αποτύπωση των τροφιμογενών νοσημάτων σήμερα και τη σπουδαιότητα που αυτά παρουσιάζουν όσον αφορά τον άνθρωπο και τον πληθυσμό γενικότερα.
Το βιβλίο που έχετε στα χέρια σας μπορεί να αποτελέσει αξιολογότατο ακαδημαϊκό σύγγραμμα για φοιτητές τμημάτων Επιστήμης Τροφίμων και Δημοσίας Υγείας, καθώς και συμπληρωματικό εγχειρίδιο επιδημιολογίας, αλλά και σημαντικό βοήθημα για αρκετούς συναδέλφους ιατρούς, όπως και για όποιον θέλει να εντρυφήσει περαιτέρω στα επιδημιολογικά στοιχεία των τροφιμογενών νοσημάτων. Εξάλλου, η παρούσα έκδοση αποτελεί την πρώτη συγγραφική προσπάθεια στα ελληνικά ενός εξειδικευμένου συγγράμματος επιδημιολογίας πάνω στα τροφιμογενή νοσήματα.
Εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία σε αυτή την προσπάθεια, η οποία συμβάλλει στην ύπαρξη καλών επιστημονικών βιβλίων, γραμμένων στα ελληνικά, που πάντα έχει ανάγκη ο ακαδημαϊκός χώρος.

Εμμανουήλ Ν. Βελονάκης, MD, MPH, PhD
Αναλυτικά Εργαστήρια Αθηνών A.E.


Add: 2021-05-06 15:00:53 - Upd: 2022-03-02 13:47:16