Ο Σωκράτης και η ανθρωπιστική παιδεία στη νεωτερικότητα. Κρίση παιδείας και δημοκρατίας.
ΣΕΙΡΑ: HOMO HUMANUS NOVUS. Νέα Ανθρωπιστική Παιδεία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-508-320-5
1η έκδ.
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 16.96 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 328 σελ.
τ. 1
Σύντομη περιγραφή
Η πολυπλοκότητα της ανθρωπιστικής παιδείας και η σημασία της για τη διαμόρφωση του ανθρώπου ως conditio humana.
Περιγραφή

Η σειρά Homo Humanus Novus φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα γόνιμο χώρο προβληματισμού που θα αναδεικνύει την πολυπλοκότητα της ανθρωπιστικής παιδείας και τη σημασία της για τη διαμόρφωση του ανθρώπου στη μετανεωτερική εποχή. Το εκπαιδευτικό σύστημα οφείλει να μην στοχεύει αποκλειστικά στην παροχή γνωστικής εργαλειακής μόρφωσης αλλά να εστιάζει και στη σημασία της ανθρωπιστικής παιδείας για τη διαμόρφωση του ανθρώπου, ως conditio humana. Πρόκειται για τον Homo Humanus Novus, το Νέο Άνθρωπο στο απόγειο της νεωτερικότητας, ο οποίος βασίζεται εξίσου στη δύναμη του πνεύματος του Διαφωτισμού, της αισθητικής γνώσης και του «ανυπόθετου» (Αριστοτέλης). Ο συνδυασμός τους θα οδηγήσει στην «παιδεία της ψυχής» (Καζαμίας).

Ο Ανδρέας Μ. Καζαμίας συνδιαλέγεται με αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, ιδίως με τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, όπως και με παλαιότερους και σύγχρονους διανοητές, κυρίως με τον πρωτεργάτη της κριτικής παιδαγωγικής, τον Βραζιλιάνο φιλόσοφο και παιδαγωγό Paulo Freire, την Αμερικανίδα φιλόσοφο Martha Nussbaum, τον Άγγλο ποιητή Peter Abbs, τον Αμερικανό φιλόσοφο των τεχνών Elliot Eisner, τον Αφροαμερικανό φιλόσοφο Cornel West, τον Γαλλο-έλληνα φιλόσοφο Κορνήλιο Καστοριάδη, την Ελληνίδα φιλόσοφο Μυρτώ Δραγώνα-Μονάχου, κ.ά.

Η μετάβαση από την εθνόπολη (έθνος-κράτος) στη Νέα Κοσμόπολη της ύστερης νεωτερικότητας επέφε-ρε δραματικές αλλαγές σε λαούς και πολιτισμούς. Για την αντιμετώπιση της κρίσης του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού και της «δημοκρατικής πολιτειακής παιδείας», ο Καζαμίας εισηγείται ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα πολιτικο-εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης με στόχο την αναβίωση της Δημοκρατίας, την επινόηση εκ νέου και τον επαναπροσδιορισμό της Ανθρωπιστικής Παιδείας.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ:

 

I. Γιατί ο Σωκράτης σήμερα; Κρίση παιδείας και δημοκρατίας στο νεόκοσμο της παγκοσμιοποίησης.

II. Αγαμέμνων ενάντια Προμηθέα: Θυσία και αναβίωση της «ελευθέριας ανθρωπιστικής παιδείας» στο νεόκοσμο της παγκοσμιοποίησης και της κοινωνίας της γνώσης.

III. Η ανθρωπιστική παιδεία στο νεόκοσμο της παγκοσμιοποίησης και της κοινωνίας της γνώσης.

IV. The paideia anthropos polites: the educated citizen person in the knowledge cosmopolis.

V. H παιδεία του πολίτη, θεμέλιο της δημοκρατίας, και η περίπτωση της νεοελληνικής πολιτείας.

VI. Paideia: education of mind (nous) and soul (psyche) for all: the educational imperative in the knowledge cosmopolis.

VII. The owl of athena: reflective encounters with the Greeks on pedagogical eros and the paideia of the soul (psyche) - a modern european symposium.

VIII. The owl of athena/minerva: a modern symposium on critical pedagogy with Paulo Freire, Socrates and Andreas Kazamias.

για περισσότερες πληροφορίες:

ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΙΩΝ (iwn.gr)


Add: 2021-04-27 15:07:44 - Upd: 2023-11-03 16:03:29