Λογοτεχνικός Διαγωνισμός "Νίκος Καζαντζάκης" - Θεατρικά έργα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5356-48-4
Εκδόσεις Ραδάμανθυς, Χανιά Κρήτης, 3/2021
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 12.40 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 180 γρ., 156 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Το βιβλίο περιέχει τα έργα που βραβεύτηκαν στον λογοτεχνικό διαγωνισμό "Νίκος Καζαντζάκης" των Εκδόσεων Ραδάμανθυς. Αυτά είναι: "Η Καρέκλα", της Σοφίας Νικολιδάκης, "Άντα", του Θανάση Λιούνη, και "Δέκα δευτερόλεπτα", της Γιούλης Αποκατανίδου.
Περιγραφή

1ο Βραβείο

«Η Καρέκλα», της Σοφίας Νικολιδάκη, για την πρωτότυπη παρουσίαση με ευρηματικό τρόπο του θέματος της εξουσιομανίας και εξάρτησης που ταλανίζει την πολιτική ζωή της χώρας μας από τη γέννηση σχεδόν του ελληνικού κράτους με όλες τις αρνητικές παρενέργειες στις κοινωνικές σχέσεις και την πολιτισμική εξέλιξη αυτού του τόπου. Το έργο αναφέρεται στις «Καρέκλες» του Ιονέσκο. Τα παιδιά που είναι το μέλλον και η ελπίδα παίζουν ρόλο κλειδί.

2ο Βραβείο

«Άντα», του Θανάση Λιούνη, ένα κωμικοτραγικό θεατρικό ερωτικό ειδύλλιο, έμμετρο, σε άψογους 15σύλλαβους, με δυναμικό ρυθμό και ρίμα, γεμάτο σοφά νοήματα και ανατροπές. Με πρότυπο τα αριστουργήματα της Κρητικής Αναγέννησης, «Ερωτόκριτο», «Ερωφίλη», όπου το μίσος και η κακία υπονομεύουν την αγάπη και τον έρωτα, κλασικό μοτίβο μιας διαλεκτικής αντίθεσης και πάλης με φόντο την απληστία και τη βία, που όμως αφήνει πίκρα και απώλειες και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές.   

3ο Βραβείο

«Δέκα Δευτερόλεπτα», της Γιούλης Αποκατανίδου, ένα μοντέρνο δράμα με πρωταγωνιστές τους νεολαίους μέσα στην καρδιά της κρίσης που ταλανίζει την Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια, με τις καταστροφικές παρενέργειες στην κοινωνική σύνθεση και λειτουργία. Η συγγραφέας υιοθετεί την αργκό γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ των πρωταγωνιστών


Add: 2021-03-19 21:16:57 - Upd: 2024-01-23 10:02:21