Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, Αριστουργηματικά Ανάλεκτα -1
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5253-63-9
Locus 7, Αθήνα, 1/2021
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 16.50 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
270 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Τόμος Α΄: Η Γυφτοπούλα, Η Γοργόνα, Χριστόψωμο, Φτωχός Άγιος
Παρατίθενται συγκριτικά το "Άγιο Πρωτότυπο" κείμενο και η μεταγραφή στη νέα ελληνική, με συνημμένο εκτενές υπόμνημα για το κάθε διήγημα, με προσεγγίσεις, αναλύσεις και απόπειρες ερμηνευτικών προεκτάσεων.
Περιγραφή

Το παπαδιαμαντικό έργο διαλέγεται με την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, τη γνήσια παράδοσή μας και αυτό το ίδιο το μέλλον μας. Είναι τόσο μεγάλο και σημαντικό επειδή είναι ζωντανό. Είναι από τις πιο γνήσιες εθνικές δυνάμεις από τις οποίες εκπηγάζουν αέναα δύναμη, θάρρος και αισιοδοξία. Ως τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί πολύτιμη εθνική κιβωτός του Γένους.
Η ανά χείρας μελέτη σκοπεί να φανεί χρήσιμη και να είναι καλοδεχούμενη τόσο από τη νεότητα (μαθητιώσα και σπουδάζουσα), όσο από και τον κόσμο της διανόησης, αφ’ ενός με τη μετατροπή του πρωτότυπου κειμένου σε νεοελληνική εκφορά λόγου και αφ’ ετέρου με την παρουσίαση του μαγευτικού κόσμου του συγγραφέα.

Το έργο θα ολοκληρωθεί σε τρεις αυτοτελείς τόμους με επιλογή δώδεκα διηγημάτων του μεγάλου Σκιαθίτη δημιουργού.


ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΟ:

Ο Παπαδιαμάντης ήταν όντως, η αποκάλυψη του καιρού του και όχι μόνο. Συνεχίζει να είναι αποκαλυπτικός διαχρονικά, με έναν τρόπο εντυπωσιακό. Κάλυψε με το έργο του μια κρίσιμη και ευάλωτη περίοδο τού υπό διαμόρφωση νεοελληνικού λόγου και στη ροή της σύντομης σχετικά ζωής του, ωρίμασε ως η λαμπρότερη δόξα της γραμματολογίας μας, της οποίας έγινε δικαιωματικά ο σκηπτρούχος.

Στον γραπτό του λόγο εμφύσησε όλη τη μαγευτική πνοή της έντονης λυρικής του ιδιοσυγκρασίας, ενστάλαξε όλη την ποίηση και το δέος του βυζαντινού του μυστικισμού, καταθέτοντας τον μεγάλο ψυχικό του πλούτο, τον σφυρηλατημένο στην προσωπική του μόνωση. Γι’ αυτό, το έργο του παρέμεινε ένα υποδειγματικό και ανεπανάληπτο κέρδος των γραμμάτων μας, αυτοδύναμο ως πεζός λόγος και ως ποίηση, άφταστο και άμοιαστο στην υποβολή της εκφραστικής του γοητείας και στην ειλικρίνεια της εσωτερικής του σύστασης.

Τα μαγευτικά μυστικά της ονειρικής του διάθεσης εξωτερικεύονται σε όλες τις σελίδες του με έναν τρόπο αποκαλυπτικά εξομολογητικό. Ένιωθε ότι στα φύλλα του χαρτιού που στα χέρια του έπαιρναν παλμό και ζωή, μπορούσε να έχει εμπιστοσύνη ότι δεν θα τον προδώσουν. Γι’ αυτό, μπορεί να πει κανείς ότι σε όλο το έργο του είναι αυτός ο ίδιος, ακέραιος, ατόφιος και αναλλοίωτος σαν το πιο ευγενές μέταλλο. Πέρασε από την ελληνική ζωή και τα ελληνικά γράμματα σαν ένας λαμπρός κομήτης, σαν ένα μετέωρο ηθικής αίγλης, σαν ένα φαινόμενο ανεπανάληπτης, γοητεύουσας ιδιοτυπίας.

Ο Παπαδιαμάντης δεν είναι ένας συνηθισμένος συγγραφέας, ένας τυχαίος επαγγελματίας ή ερασιτέχνης της πένας. Το έργο του, μεστό ουσίας και πλούσιου περιεχομένου, εκτινάσσεται εις ύψος δυσανάβατο, καταδύεται εις βάθος δυσθεώρητο και διαπλατύνεται πέραν των τεσσάρων σημείων του ορίζοντα, διαφεύγοντας τον τρισδιάστατο κόσμο μας. Προπαντός και κυρίως, εκπέμπει στους αναγνώστες του μηνύματα υψηλής συχνότητας. Αυτό το έργο με την τόσο πλούσια διαστρωμάτωσή του από κάθε είδους αξίες, μοιάζει με ένα μαγευτικό πρίσμα με πολλαπλές επιφάνειες και εκδοχές. Όσο το πλησιάζει κανείς, τόσο βλέπει να αυξάνει η πολυεδρικότητά του, να αναδύονται νέες πλευρές και να πυκνώνει η αλληλουχία της πολλαπλής σημαντικής του.


Add: 2021-02-22 19:45:54 - Upd: 2023-02-21 15:25:08