Ο Ποιητής και η Σφραγίδα της Ελευθερίας
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-594-077-5
Καλέντης, Ελληνικό, 2/2021
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 12.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Σκληρόδετο
13 x 18 εκ., 112 σελ.
τ. 2
Περιγραφή

Το 1887, στο Συρράκο της Ηπείρου, ένας μαθητής γράφει ένα ποίημα «απαλό σαν ροδοπέταλο και δυνατό σαν κεραυνό». Το αγόρι είναι ο Κώστας Κρυστάλλης και το επαναστατικό ποίημα με τον τίτλο «Αι σκιαί του Άδου» πυρπολεί τις καρδιές των ανθρώπων της Τουρκοκρατούμενης Ηπείρου. Κυνηγημένος ο νεαρός ποιητής καταφεύγει στην Αθήνα, τον Ιανουάριο του 1889, μόλις 21 χρόνων, με το όνειρο ενός κόσμου λυτρωμένου από τη σκλαβιά και με τον πόθο της επιστροφής στην πατρίδα.

Ο Οδυσσέας, ένα αγόρι των δικών μας ημερών, ανακαλύπτει αυτή την πράξη ελευθερίας, μέσα από μια ιστορία στηριγμένη σε προφορική αφήγηση. Η ιστορία είναι μικρή αλλά αφορά έναν μεγάλο ποιητή που έγραφε όσα αισθανόταν. Η ποίηση και η πεζογραφία του «τραγούδησε» τη φύση, τον άνθρωπο και πάνω απ’ όλα την ελευθερία. Η δύναμη της φωνής του «γνήσιου καλλιτέχνη» (Γ. Ξενόπουλος) άνοιξε δρόμο μέσα στο σκοτάδι και μίλησε στην καρδιά του λαού μας, που τον πέρασε στο πάνθεο των αθανάτων.

«Ο Ποιητής και η Σφραγίδα της Ελευθερίας» της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη είναι το δεύτερο βιβλίο στη σειρά Μικρές ιστορίες για Μεγάλα γεγονότατων εκδόσεων Καλέντη. Η συγγραφέας υφαίνει μια ιστορία με δυνατό λογοτεχνικό ύφος και υψηλά νοήματα γύρω από το πρόσωπο του ποιητή που ύμνησε την ελευθερία. Ο αναγνώστης κινείται στο σήμερα, ωστόσο μεταφέρεται με αβίαστο τρόπο στο παρελθόν, για να βρεθεί μπροστά στη δυνατή ψυχή ενός νέου ανθρώπου και να ανακαλύψει εντέλει το φρόνημα του Κώστα Κρυστάλλη, ο οποίος άφησε στις επόμενες γενιές ένα σημαντικό έργο για τη σύντομη ζωή του.

 Η έκδοση ολοκληρώνεται με συνοπτικό σημείωμα για τον ποιητή, τη ζωή και το έργο του, καθώς και σύντομα ποιητικά αποσπάσματα που διασταυρώνονται με τοποθετήσεις κριτικών και ομότεχνών του για την αξία της γραφής του Κρυστάλλη. Η έκδοση αποτελεί μια μικρή οφειλή προς τον συγγραφέα που του δόθηκε ο περιοριστικός προσδιορισμός «ο ποιητής του βουνού και της στάνης», που ευελπιστεί να γίνει έναυσμα να τον «πλησιάσουν» οι νεαροί αναγνώστες και οι μεγαλύτεροι να ρίξουν μια δεύτερη, πιο καθαρή, χωρίς προκατάληψη, ματιά στο έργο του.


Add: 2021-02-22 16:21:38 - Upd: 2023-11-03 15:42:41