Ηθική
Ethica Ordine Geometrico Demonstrata (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-558-293-7
Εκδόσεις Δωδώνη, Αθήνα, 8/2020
3η έκδ. || Πλήρης || Vintage - Φιλοσοφία
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Γλώσσα πρωτοτύπου: Λατινική
€ 13.25 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 340 σελ.
Περιγραφή

Η Ηθική του Σπινόζα είναι βιβλίον πραγματευόμενον περί ηθικής, ηθικής ατομικής και ηθικής κοινωνικής. Και η Ηθική του Σπινόζα έχει τούτο το μέγα προσόν, ότι δεν είναι η ηθική του οίκτου και της απαρνήσεως των εγκοσμίων. Εάν λ.χ. ο Μετσνικώφ καταλήγει εις το συμπέρασμα ότι ο οίκτος είναι ως επί το πλείστον η αντίδρασις εναντίον μεγάλου τινός κακού και ότι τούτου εξαφανιζομένου ο οίκτος είναι όχι μόνον ανωφελής αλλά και βλαβερός, ο Σπινόζα δεν είναι λιγότερο αυστηρός υπό την άποψιν αυτήν, χαρακτηρίζων τον οίκτον ως ανωφελή και κακόν, εξορίζων δε αυτόν τελείως από τον βίον του σοφού, του οποίου η σοφία, κατ’ αυτόν, όχι του θανάτου αλλά της ζωής είναι μελέτη.
Εξ εναντίας, μπορεί κανείς να ειπεί ότι παν ό,τι η νεοτέρα επιστημονική εμπειρία ηδυνήθη να προσφέρει εις την ανθρωπότητα, υπό την άποψιν αυτήν, ως πόρισμα σαφές των ερευνών της, φαίνεται σαν απαύγασμα της Ηθικής του Σπινόζα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ηθική του Σπινόζα δεν μπορεί δυστυχώς να αποτελέσει αντικείμενο πρόχειρου αναγνώσματος. Χρειάζεται, εκτός βαθμού τινός εξοικειώσεως εις φιλοσοφικάς αντιλήψεις, σύντονος προσοχή και επανειλημμένη μελέτη. Η αμοιβή όμως του κόπου είναι πλούσια και ο κατορθών να προσανατολιστεί επαρκώς εις τα διδάγματα της σπινοζείου ηθικής θα αισθανθεί τον εαυτό του ανυψούμενον κατά τινά πόδας και τα πάθη, υπό των οποίων κατά το μάλλον ή ήττον αγόμεθα όλοι εις τας καθημερινάς μας αντιλήψεις, αμβλυνόμενα οπωσδήποτε μέχρι ενός σημείου αν όχι σβηνόμενα εντελώς.

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟΝ: Περί Θεού
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Αρχή και φύσις της ψυχής
ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟΝ: Αρχή και φύσις των συναισθημάτων και παθών
ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Περί της δουλείας του ανθρώπου ή περί της δυνάμεως των συναισθημάτων
ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟΝ: Περί της δυνάμεως της νοήσεως ή περί της ελευθερίας του ανθρώπου
ΠΙΝΑΞ ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΣ


Add: 2021-02-19 12:06:37 - Upd: 2023-07-18 18:50:46