Τζίντιλι
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5248-74-1
Το Ροδακιό, Αθήνα, 12/2020
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 15.90 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
240 σελ.
Περιγραφή

Μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, ρεαλισμού και δυστοπίας, παραμυθητικής και εφιαλτικής αφήγησης, το Τζίντιλι εξιστορεί τις περιπέτειες ανθρώπων που βίωσαν μιαν απρόσμενη οικολογική καταστροφή και αναγκάστηκαν να δραπετεύσουν σε άγνωστο προορισμό για να χτίσουν από την αρχή τη ζωή τους. Τα Σόθιψα, το χωριό τους, είναι το φανταστικό σκηνικό με τις απροσδιόριστες συντεταγμένες, ο τόπος όπου ξεκίνησε το τέλος του κόσμου μας, όπως τον ξέρουμε, με τις ακλόνητες βεβαιότητές του. Στα τριάντα ένα κεφάλαια του βιβλίου εγκιβωτίζονται δεκατέσσερις εμβόλιμες αφηγήσεις ημερολογιακού τύπου: είναι οι  φωνές των μυθιστορηματικών προσώπων, που ηχούν σαν της Κασσάνδρας την αμείλικτη φωνή, προλέγοντας πού ενδέχεται να οδεύουμε, όταν οι Τζίντες —οι φανταστικές νεράιδες των βουνών— διανοηθούν ν΄ ανοίξουν το πηγάδι του Κάτω Κόσμου.

Το Τζίντιλι, «ανεμοστρόβιλος» στα βλάχικα, συμπυκνώνει το φόβο για το ζοφερό μέλλον αλλά και το αισιόδοξο όραμα μια νέας πορείας προς μια οικο-κοινωνική διέξοδο. Οι διαδρομές των προσώπων γίνονται τα νήματα που συνδέουν το χθες με το σήμερα αλλά και το άχρονο της ανθρώπινης μοίρας, καθώς ο άνεμος της Ιστορίας  συμπαρασύρει μνήμες, παραδόσεις και ζωές προς ένα αφανέρωτο, αλλά όχι και τόσο μακρινό, μέλλον.

Ο Δημήτρης Χριστόπουλος ζει και εργάζεται ως φιλόλογος στον Πειραιά. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο ΕΚΠΑ και Δημιουργική Γραφή στο ΜΠΣ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Είναι υποψήφιος διδάκτορας νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Παν. Κύπρου. Έχει εκδώσει δύο συλλογές διηγημάτων (Δημόσιες ιστορίες, 2013, Σπουδή στο κίτρινο, 2018). Μικρά πεζά, χρονογραφήματα, άρθρα και κριτικά σημειώματά του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Διατηρεί το ιστολόγιο «Ηλεκτρονική Τράπεζα Φιλολογικών Θεμάτων».


Add: 2021-02-09 15:08:40 - Upd: 2022-09-05 11:06:49