Ο ΟΤΤΟ ΝΟΫΡΑΤ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ
Ανταποκρίσεις για τα Βαλκάνια, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη και την Ορθοδοξία
Μετάφραση: Μακρή, Δώρα
Επιμέλεια κειμένου: Κιντή, Βάσω
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5027-12-4
Ευρασία, Αθήνα, 12/2020
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 13.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 208 γρ., 120 σελ.
Περιγραφή

«Τα κείμενα που δημοσιεύονται στο βιβλίο αυτό γράφτηκαν το 1912-1913 από τον Όττο Νόυρατ (Otto Neurath). Σε όσα ακολουθούν θα προσπαθήσω να δώσω μια εικόνα για τον συγγραφέα τους που είναι σχεδόν άγνωστος στο ελληνικό κοινό, εστιάζοντας κυρίως στις πλευρές του έργου του που συνδέονται με τη θεματολογία των κειμένων. Τα κείμενα αφορούν τα Βαλκάνια στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων και, ίσως απροσδόκητα, έχουν αποκτήσει ένα επίκαιρο ενδιαφέρον για το ελληνικό κοινό. Ωστόσο, δεν τα δημοσιεύουμε για να παρέμβουμε με άμεσο τρόπο και να πάρουμε θέση στο πολιτικό ζήτημα που έχει ανακύψει σχετικά με το λεγόμενο “μακεδονικό πρόβλημα”, αλλά για να προσθέσουμε στη συζήτηση που διαρκεί μία οπτική που έρχεται από το παρελθόν και δεν ήταν γνωστή, τουλάχιστον εκδοτικά, έως τώρα στην Ελλάδα […].

Τα ενδιαφέροντά του αυτά αντανακλώνται στα κείμενα του Νόυρατ για τα Βαλκάνια από τα οποία επιλέξαμε όσα έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την Ελλάδα. Υπάρχουν κείμενα για τη Θεσσαλονίκη, την Ορθόδοξη Εκκλησία, τα Βαλκανικά σύνορα. Γράφει μετά την είσοδο του Ελληνικού Στρατού στη Θεσσαλονίκη και αναρωτιέται εάν η πόλη θα περιέλθει στην Ελλάδα ή τη Βουλγαρία ή θα παραμείνει στην Τουρκία.

Ο Όττο Νόυρατ είναι ευρύτερα γνωστός ως ιδρυτικό μέλος του “Κύκλου της Βιέννης” (Der Wiener Kreis) και του Λογικού Θετικισμού ή Λογικού Εμπειρισμού, δηλαδή του φιλοσοφικού ρεύματος που στις αρχές του 20ού αιώνα, μετά τον καταστροφικό Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, εμπνεόμενο από τις επιστήμες και τις εξελίξεις εκείνης της εποχής στα μαθηματικά και τη φυσική, επεδίωξε, όχι μόνο να επιφέρει μεγάλες αλλαγές στη φιλοσοφία αλλά να αλλάξει τη σκέψη και την κοινωνία εν γένει.»

ΒΑΣΩ ΚΙΝΤΗ


Add: 2021-01-13 12:36:52 - Upd: 2021-09-02 14:21:45