Κυνήγι
Από τα βουνά της Ρούμελης Στην πεδιάδα της Λήμνου
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-83649-8-1
Είδος έκδοσης: Αυτοτελή έργα σε ένα τόμο || Εικονογραφημένη
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 32.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 148 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Στο πρώτο τμήμα ο συγγραφέας παραθέτει σκέψεις, σχετικά με το τι αντιπροσωπεύει το κυνήγι στο άτομο που ασκεί θήρα στη σύγχρονη εποχή. Στη συνέχεια, με λογοτεχνικό ύφος δίνει εικόνες από τα κυνηγετικά του δρώμενα κατά την πρεμιέρα του κυνηγίου του λαγού. Στα επόμενα κάνει μνεία για αντίστοιχες κυνηγετικές εξορμήσεις στην Λήμνο, για αγριοκούνελα.

Κείμενα που αφορούν το Βιβλίο.

Στο πρώτο τμήμα του βιβλίου ο συγγραφέας παραθέτει τις σκέψεις του, σχετικά με το τι αντιπροσωπεύει το κυνήγι στο συνειδητοποιημένο άτομο που ασκεί θήρα στη σύγχρονη εποχή. Στη συνέχεια, με γλαφυρό λογοτεχνικό ύφος δίνει εικόνες και παραστάσεις από τα κυνηγετικά του δρώμενα κατά την πρεμιέρα του κυνηγίου του λαγού. Στα επόμενα δύο κεφάλαια κάνει μνεία για αντίστοιχες κυνηγετικές εξορμήσεις στην Λήμνο, το πανέμορφο νησί του Βορείου Αιγαίου, για κυνήγι αγριοκούνελου. Και κλείνει το έργο με τρία χαρακτηριστικά κυνηγετικά διηγήματα στα βουνά της Ρούμελης.     

Αποσπάσματα από το βιβλίο.

1. Πρόλογος

«Διανύοντας προς το τέλος του πρώτου τετάρτου του 21ου αιώνα, γίνεται φανερό πως το μεγαλύτερο αστικοποιημένο τμήμα του πληθυσμού, δεν έχει παραστάσεις από τη ζωής των Ελλήνων των προηγουμένων γενιών. Ο νεοέλληνας ζώντας στο φρενήρη ρυθμό – ιδιαίτερα των μεγαλουπόλεων – μεταξύ εργασιακού περιβάλλοντος και οικογενειακών υποχρεώσεων, δεν μπαίνει καν στην πνευματική διεργασία να σκεφτεί και να αντιληφθεί πως το κυνήγι αποτελεί μια σύμφυτη δραστηριότητα του ανθρώπου. Όντας ευαίσθητος και συναισθηματικός, του είναι πιο εύκολο να κατανοήσει και να υιοθετήσει τις όποιες ζωόφιλες θέσεις, ακόμα κι αυτές που προσεγγίζουν το βαθμό της ιδεοληψίας, παρά να ασπαστεί τις βιωματικές προσεγγίσεις των κυνηγών….»

…. «Αν και φαίνεται πρόσφορο στο να αποτυπώσει κανείς ευχάριστες κι ανέμελες στιγμές απολαμβάνοντας το φυσικό τοπίο, ωστόσο είναι πιο δύσκολο στο να αποδώσεις το βαθμό εγρήγορσης, την ένταση και την έκσταση που σε κυριεύει στην κορύφωσης της κυνηγετικής δραστηριότητας, κατά τη στιγμή της προσμονής με το συναπάντημα του θηράματος. Το κυνήγι συνδυάζει όλα αυτά, ευχάριστη περιπέτεια, δράση αλλά και οξυδέρκεια, αναλόγως βέβαια της παιδείας του καθενός μας.

Ένα ευγενές κίνητρο στο να βρεθώ στη Λήμνο για κυνήγι, κάμποσα μίλια μακριά από τον τόπο μου, ήταν ακριβώς το βίωμα όλων αυτών των συνιστωσών, από τη μυσταγωγία της προετοιμασίας στην έκσταση της περιπέτειας. Ένας επιπλέον λόγος που αυγάτισε το ερέθισμά μου αυτό, ήταν η ενημέρωση που είχα, πως λόγω του γεγονότος ότι το αγριοκούνελου στο νησί θεωρείτο επιβλαβές εξαιτίας της πληθυσμιακής του αύξησης, υπήρξε προσπάθεια ακόμα και με δηλητήρια να ελέγξουν τον πληθυσμό του. Θεώρησα άτοπη μια τέτοια κίνηση, στο να δηλητηριάζεις ένα υγιές θήραμα, που το κρέας του θα μπορούσε να σιτίσει δωρεάν ανθρώπους που πεινάνε. Άλλωστε, η κυρίαρχη φιλοσοφία μου είναι πως το κυνήγι γίνεται πρωτίστως για τη βρώση του θηράματος.»

2. Το κυνήγι στη σύγχρονη εποχή

….. «Κάποιοι σύγχρονοι “διανοητές”, κρίνοντας επιφανειακά – κι αν θέλετε με ορισμένα επιφανειακά κοινωνιολογικά κριτήρια της εποχής μας – προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την ουσία, για το τι ακριβώς αντιπροσωπεύει το κυνήγι, και επιδιώκουν να δώσουν μια νέα αυ­θαίρετη ερμηνεία, χαρακτηρίζοντας το κυνήγι «Άθλημα»! Άλλοι δε, το αποκαλούν αγγλιστί «Σπορ», δηλαδή Αθλητικό Παιχνίδι! Ή ακόμα χειρότερα «Χόμπι» (Hobby)! Μεθερμηνευόμενο ως ερασιτεχνική ενασχόληση· όπως θα λέγαμε μαζεύω γραμματόσημα!»

…..

«Η θανάτωση ζώντος οργανισμού από το οικοσύστημα, γίνεται αποκλείστηκα και μόνο για τη βρώση αυτού!

Τελικά τι είναι το Κυνήγι;

Το Κυνήγι είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ και μάλιστα ΘΕΟΔΩΡΗΤΟ και αναφαίρετο (Δεν αφαιρείται)! Δόθηκε στον Άνθρωπο από τον ίδιο τον Δημιουργό. Σε νομική διατύπωση θα λέγαμε ότι, το κυνήγι συγκαταλέγεται μεταξύ των έμφυτων αναπαλλοτρίωτων και αιώνιων δικαιωμάτων του ανθρώπου που προϋφίστανται του κράτους και του φυσικού δικαίου που πηγάζει από αυτό, όπως είναι το δικαίωμα της ζωής και της ελευθερίας του ανθρώπου.»

3. Για αγριοκούνελα στη Λήμνο

….. «Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Εγερτήριο λίαν πρωί! Νύχτα ακόμα, οι κινήσεις μας γίνονταν με γοργούς ρυθμούς, ώστε να προλάβουμε το ξημέρωμα στον κυνηγότοπο. Οι δυο μας πλέον με τον Χάρη! Ο Ανάργυρος με τον Χρήστο είχαν επιστροφή για την Αθήνα.

Μια υπερκόσμια επιβλητική αστροφεγγιά παραχωρούσε αργόσυρτα τη θέση της στη ροδοκόκκινη χαραυγή, που δειλά – δειλά έκανε αισθητή την παρουσία της στο σημείο της ανατολής όταν φτάσαμε στον κάμπο των χωριών: Αγία Σοφία και Φισίνη. Ολάκαιρος ο ουράνιος θόλος μετασχηματίζονταν με αισθητό ρυθμό και λόγω του χαμηλού υψομέτρου του νησιού, τον ατενίζαμε σα να βρισκόμασταν στο κέντρο ενός τεράστιου ημισφαίριου εκατόν ογδόντα μοιρών. Η μετεωρολογική υπηρεσία προέβλεπε αίθριο καιρό για το βόρειο Αιγαίο! Ωστόσο το πρωινιάτικο ψυχρό φθινοπωρινό αεράκι, με ανάγκασε να κατεβάσω το σκούφο μέχρι κάτω στα αυτιά και να κλείσω το φερμουάρ του επενδύτη.»

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Πρόλογος                                                                                          9

Εισαγωγή                                                                                       

          Το Κυνήγι στη σύγχρονη Εποχή                                           11

Ι.       Στην Έναρξη του Κυνηγιού                                                   21

          Πεσκέσι για τον Τσοπάνο                                                     27

          Δοξαστικό                                                                              38

ΙΙ.      ΛΗΜΝΟΣ                                                                             41

          Ιστορικά                                                                                44

          Το αγριοκούνελο (Oryctolagus cyniclus)                              48

IΙΙ.    Για Αγριοκούνελα στην Λήμνο

          Οκτώβριος 2015 – Η πρώτη εμπειρία.                                  51

          Δευτέρα          26 Οκτωβρίου 2015                                       55

          Τρίτη               27 Οκτωβρίου 2015                                       58

          Τετάρτη           28 Οκτωβρίου 2015                                       70

          Πέμπτη           29 Οκτωβρίου 2015                                       80

          Παρασκευή     30 Οκτωβρίου 2015                                       88

ΙV.    Οκτώβριος 2016 – Εξόρμηση για δεύτερη φορά.                 93

          Δευτέρα          17 Οκτωβρίου 2016                                       94

          Τρίτη               18 Οκτωβρίου 2016                                       97

          Τετάρτη           19 Οκτωβρίου 2016                                       100

          Πέμπτη           20 Οκτωβρίου 2016                                       105

Κυνηγετικά Διηγήματα                                                                111

  • Στο Κυνήγι του αγριόχοιρου                                     113
  • Ο Λαγός των Χριστουγέννων                                   125
  • Με τ’ αγριόγιδα στην Κορυφή της Γκιώνας              133

Βιβλιογραφία                                                                                  146


Add: 2020-11-25 19:54:55 - Upd: 2021-02-09 13:48:36