Ιβάν Τσέρμσκι και άλλα διηγήματα
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-05-1788-0
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 18.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
12 x 17 εκ., 416 σελ.
Σύντομη περιγραφή
Ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης γεννήθηκε το 1882 στην –τότε οθωμανική– Κοζάνη. Νομικός, με πλούσιες σπουδές στην Αθήνα, στην Κωνσταντινούπολη, στη Βιέννη και στη Λειψία. Ο κοσμοπολίτης Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης είναι μια περίπτωση λησμονημένου συγγραφέα που λαμπρύνει την εξαιρετική παράδοση της διηγηματογραφίας μας.
Περιγραφή

Ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης γεννήθηκε το 1882 στην –τότε οθωμανική– Κοζάνη. Νομικός, με πλούσιες σπουδές στην Αθήνα, στην Κωνσταντινούπολη, στη Βιέννη και στη Λειψία, υπήρξε επίσης δραστήριος δημοσιογράφος. Διετέλεσε βουλευτής για δύο πολύ κρίσιμα χρόνια του διχασμού. Άφησε πρωτότυπο σε σκέψη και μορφή έργο, με κείμενα λογοτεχνικά, λαογραφικά, ιστορικά.

Διαβάζοντάς τον βλέπει κανείς ότι είναι ένας σύγχρονός μας, που παίζει στα δάχτυλα τα γλωσσικά επίπεδα, γνωρίζει σε βάθος τα ήθη και τις ιστορικές συγκυρίες, ψυχογραφεί όσο λίγοι τους άντρες και τις γυναίκες, τους πολιτικούς και τους στρατιωτικούς.

Ο κοσμοπολίτης Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης είναι μια περίπτωση λησμονημένου συγγραφέα που λαμπρύνει την εξαιρετική παράδοση της διηγηματογραφίας μας.

Ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1882 και ήταν ο μεγαλύτερος γιος του Λάζαρου Τσιτσελίκη, πρώτος από έντεκα αδέρφια. Μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών, γράφτηκε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία αποφοίτησε με «άριστα» το 1903. Στην Κωνσταντινούπολη συνέχισε ανώτατες νομικές σπουδές στο τουρκικό δίκαιο και λίγα χρόνια αργότερα πήρε την άδεια να δικηγορεί και σε οθωμανικά δικαστήρια, ενώ στο διάστημα αυτό ταξίδεψε στη Γερμανία για να μετεκπαιδευτεί στη Νομική. Ο Τσιτσελίκης θα επιστρέψει στην πόλη του, όπου και θα ασκήσει για τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του το επάγγελμα του δικηγόρου.

Έγραψε διάφορα άρθρα και μελέτες σε περιοδικά και εφημερίδες στα ελληνικά και τουρκικά. Σημαντικά έργα από τις μελέτες είναι: «Η σύγκρουσις των δικαίων εν Τουρκία και το ρωμαϊκόν δίκαιον» και «Αι ανώμαλοι δικαιοπραξίαι επί ακινήτων εν ταις Ν. Χώραις». Δημοσίευσε επίσης: «Μακεδονικές εικόνες» (1923) και «Ένα ξερρίζωμα» (1924), ως και πολλά διηγήματα σε διάφορα περιοδικά και ημερολόγια. Συνεργάτης της «Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαιδείας».


Add: 2020-11-04 10:08:26 - Upd: 2020-11-04 10:08:26