Κυβερνώντας το κενό
Η Εξασθένιση της Δυτικής Δημοκρατίας
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-204-000-3
Επίκεντρο, Θεσσαλονίκη, 10/2020
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 12.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 14 εκ, 240 σελ.
Περιγραφή

Στις από καιρό καθιερωμένες δημοκρατίες της Δυτικής Ευρώπης η εκλογική συμμετοχή βρίσκεται σε πτώση, η εγγραφή μελών συρρικνώνεται στα μεγάλα κόμματα κι εκείνοι που παραμένουν πιστοί σε αυτά, έχουν χάσει τον ενθουσιασμό τους.

Το νέο βιβλίο του Peter Mair εξετάζει τον αντίκτυπο αυτών των αλλαγών, που δείχνουν ότι, μετά από έναν αιώνα δημοκρατικής συμμετοχής, το εκλογικό σώμα εγκαταλείπει την πολιτική αρένα. Ο Mair εξετάζει την ανησυχητική παράλληλη εξέλιξη όπου οι πολιτικές ελίτ της Ευρώπης αναδιαμορφώνονται ως μια ομοιογενής επαγγελματική τάξη, που αποσύρεται στους κρατικούς θεσμούς που προσφέρουν σχετική σταθερότητα σε έναν κόσμο ευμετάβλητων ψηφοφόρων. Εν τω μεταξύ, οι μη δημοκρατικοί φορείς και οι μη δημοκρατικές πρακτικές πολλαπλασιάζονται και κερδίζουν αξιοπιστία – μεταξύ αυτών και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας οργανισμός που συμβάλλει στην αποπολιτικοποίηση των κρατών-μελών και του οποίου το περίφημο «δημοκρατικό έλλειμμα» αντανακλά τις σκόπιμες προθέσεις των ιδρυτών του.

Το Κυβερνώντας το Κενό προσφέρει μια έγκυρη και ανατριχιαστική αξιολόγηση των προοπτικών για λαϊκή πολιτική εκπροσώπηση σήμερα, όχι μόνο στις ποικίλες δημοκρατίες της Ευρώπης αλλά σε ολόκληρο τον ανεπτυγμένο κόσμο.

«Ο Peter Mair θεωρείται από τους κορυφαίους μελετητές στον τομέα της συγκριτικής πολιτικής. Είναι ιδιαίτερα γνωστός για το πρωτοπόρο έργο του σχετικά με την αλλαγή τόσο στα πολιτικά κόμματα όσο και στα κομματικά συστήματα … και πάντα αξίζει να ακούσεις και να διαβάσεις όσα γνώριζε σχετικά με τις σχέσεις της πολιτικής και της κοινωνίας».

 ALAN WARE, Καθηγητής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συγγραφέας του The American Direct Primary

Ο Peter Mair (1951-2011) ήταν ένας από τους κορυφαίους πολιτικούς επιστήμονες της γενιάς του. Άλλα βιβλία του είναι το Party System Change και, με τον Stefano Bartolini, το Identity, Competition and Electoral Availability.

«Ο Peter Mair είναι ένας από τους πραγματικά μεγάλους της ευρωπαϊκής πολιτικής επιστήμης και ένας από τους καθοδηγητές στον τομέα της συγκριτικής πολιτικής. Είναι το πιο λαμπρό μυαλό και ο πιο δημιουργικός μελετητής». 

DAVID FARRELL, Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτικών Μελετών της Ιρλανδίας και συγγραφέας του Electoral Systems