Θανατηφόροι σύντροφοι
Πως τα μικρόβια διαμόρφωσαν την ιστορία μας
Deadly Companions: How Microbes Shaped Our History (τίτλος πρωτοτύπου)
Επιμέλεια κειμένου: Μίχα, Γεωργία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-436-650-7
Οξύ, Περιστέρι, 10/2020
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 16.98 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
14 x 21 εκ., 344 σελ.
Περιγραφή

Η αλληλένδετη πορεία μικροβίων και ανθρώπου στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Μια έκδοση τουΟxford University Press


 

ΜΙΚΡΟΒΙΑ. Ήταν εδώ πολύ πριν από εμάς. Ζουν ανάμεσά μας εξελισσόμενα διαρκώς, διαμορφώνοντας τον πολιτισμό μας μέσα από μολύνσεις, ασθένειες και πανδημίες. Οι μικροβιακές λοιμώξεις έχουν μειώσει πληθυσμούς και έχουν διαμορφώσει σε βάθος την ανθρώπινη ιστορία – και όσο αλλάζουμε τη στάση και τη συμπεριφορά μας απέναντί τους τόσο αλλάζουν και τα μικρόβια τη δική τους.

Συνδυάζοντας στοιχεία καταστροφικών επιδημιών με εύληπτες επιστημονικές πληροφορίες και συναρπαστικές ιστορικές αναδρομές, η Dorothy Η. Crawford μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο για να παρακολουθήσουμε την αλληλένδετη πορεία μικροβίων και ανθρώπου. Θα μπορούσαμε ποτέ να αναχαιτίσουμε πλήρως τα μικρόβια ή πρέπει να διαμορφώσουμε μια πιο μικροβιοκεντρική θεώρηση του κόσμου; Μεταξύ των πιθανών απαντήσεων, ένα πράγμα γίνεται σαφές: παρά τη σύγχρονη κατανόησή τους και όλες τις επιτυχίες μας στην τιθάσευσή τους, δεν θα απαλλαγούμε ποτέ από τους θανατηφόρους συντρόφους μας.

Dorothy H. Crawford είναι ομότιμη καθηγήτρια Ιατρικής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και διετέλεσε αναπληρώτρια διευθύντρια για τη Δημόσια Κατανόηση της Ιατρικής την περίοδο 2007-2012. Από το 2001 είναι Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας του Εδιμβούργου και της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το 2005 έλαβε το παράσημο του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας για τις υπηρεσίες της στην ιατρική και την εκπαίδευση. Έχει γράψει μεταξύ άλλων: The Invisible Enemy: A natural history of viruses, Viruses: A very short introduction, Virus Hunt: The search for the origin of HIV, Cancer Virus: The story of Epstein-Barr virus και Ebola: Profile of a killer virus (όλα από τις εκδόσεις Oxford University Press).

Add: 2020-10-16 13:40:34 - Upd: 2021-03-17 18:24:37