Ο τρομερός λήσταρχος Στάθης Λαπατσώρας.
Μύθοι και πραγματικότητα. Η ληστεία στη Λοκρίδα 1850-1936
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-84524-2-8
HVNT, Αθήνα, 4/2020
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
Ενιαία τιμή έως 1/10/2021
€ 20.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
24 x 17 εκ, 276 σελ.
Περιγραφή

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μελέτη της ληστοκρατίας στη Λοκρίδα 1850-1936 και αναφέρεται, επίσης, στον  ληστρικό βίο του ληστάρχου Στάθη Λαπατσώρα από το Ζέλι.

Αποτελείται από δύο μέρη:

(α) Στο πρώτο μέρος γίνεται λεπτομερής ανάλυση της ληστοκρατίας στην Ελλάδα και στη συνέχεια αναφέρεται η ληστοκρατία στη Λοκρίδα. Επίσης αναφέρονται οι γηγενείς ληστές καθώς και οι ληστρικές τους πράξεις. Οι γηγενείς ληστές κατάγονταν από τα χωριά Αγία Μαρίνα, Άγιο Κωνσταντίνο,  Άγναντη, Αταλάντη, Δαδί (Αμφίκλεια) , Δρακοσπηλιά, Δραχμάνι (Ελάτεια),  Έξαρχο,  Ζέλι,  Καραβίδια, Κυπαρίσσι,  Μαρτίνο,  Μελιδόνι, Μώλο, Ντερνίτσα (Τιθρόνιο, Ρεγγίνι, Ρετζέρι (Καλλίδρομο) και Σουλέμπεη (Παναγίτσα). Πραγματοποίησαν ληστρικές πράξεις στο Δαδί, στο Δραχμάνι, στο Μαρίτνο, στη Λάρυμνα, στο  Μάνεσι (Λευκοχώι), στη Ντερνίτσα (Τιθρόνιο), στο Ρεγγίνι, στο Μόδι, στην Αγία Μαρίνα, Βελίτσα (Τιθορέα), στο Μπέλεσι (Ανθοχώρι) , στο Μεραλί (Προφήτης Ηλίας), στη Σφάκα και αλλού.

(β) Στο δεύτερο μέρος περιγράφεται η ζωή και η ληστρική δράση του τρομερού λήσταρχου Στάθη Λαπατσώρα από το Ζέλι, ο οποίος έδρασε στη δεκαετία του 1920. Πραγματοποίησε αιχμαλωσίες, μεταξύ των οποίων ήταν και η αιχμαλωσία του δημάρχου Ελατείας Πέτρου Λαπατσάνη, και η δολοφονία δύο πολιτών.