Μυθοσοφία
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-5298-29-6
Ελληνική, Νέα
€ 14.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
21 x 14 εκ, 266 σελ.
Περιγραφή

Διηγήσεις και λογοτεχνικά δοκίμια, με αφορμή τη Μυθολογία.

Μια προβολή ή παραβολή της Μυθολογίας στις φυσικές και ιστορικές διαστάσεις, με εικόνες που συμπληρώνουν την αισθητική κατανόηση και βοηθούν τη φιλοσοφική προσέγγιση. Μία αναφορά στα αρχέγονα στοιχεία των Μύθων, με ερμηνευτικές εκδοχές και συγκριτικούς συσχετισμούς στα κοινά ιδεολογικά χαρακτηριστικά των πολιτισμών του Αιγαίου, της Μεσογείου και της εγγύτερης Ανατολής.

Ο Μύθος, θεματοφύλακας της αλήθειας, είναι η αυθεντική πληροφορία, η ευρύτερη και απέραντη πηγή σοφίας, η αέναη τροφός του επιστητού, η ανεξάντλητη δεξαμενή του υπερβατικού. Η Μυθολογία είναι η πρώτη ύλη που συνέστησε τη φιλοσοφία και την ποίηση. Είναι η οντολογική κοίτη στην οποία ο άνθρωπος διοχέτευσε τη ροή των βιωμάτων και των στοχασμών του, είναι η πρωτόγονη μορφή μετάδοσης πληροφοριών και μηνυμάτων. Τα σύμβολα και οι παραβολές, ανεξίτηλα μηνύματα, έγιναν τα θωρακισμένα οχήματα που μετέφεραν τους κανόνες της φύσης και της ζωής, μέσα από τις εγγενείς αδυναμίες του πρωτόγονου όντος. Θεοί, ημίθεοι και ήρωες συνέβαλαν στην κατανόηση της φύσης, στην οργάνωση των πρώιμων κοινωνιών και στην αντιμετώπιση των μεταφυσικών φόβων, της υπαρξιακής αγωνίας και του συμβιβασμού του ανθρώπου με τη ζωή και τον θάνατο.

Μυθοσοφία είναι η αναζήτηση και η μετάδοση της σοφίας των μύθων, μέσα από μυστικούς κώδικες, που ταξιδεύουν στον χωροχρόνο και διαμορφώνουν τη διανόηση και τα ήθη της ανθρωπότητας.