Ο Τσίπερ και ο πατέρας του
Zipper und sein Vater (τίτλος πρωτοτύπου)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-283-500-5
Ροές, Αθήνα, 6/2020
1η έκδ., Ελληνική, Νέα
€ 14.84 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
20 x 13 εκ, 232 σελ.
τ. 1
Γερμανική (γλώσσα πρωτοτύπου)
Σύντομη περιγραφή
Οι ζωές των δύο Τσίπερ, του γιου, που επιστρέφει από τα χαρακώματα, και του πατέρα, που πάσχισε από προλετάριος να γίνει μικροαστός, αποτυπώνουν, χάρη στην υπέροχη πένα του Γιόζεφ Ροτ, μια ολόκληρη εποχή, πριν και μετά τον Α΄ Π.Π.
Περιγραφή

Ο Άρνολντ Τσίπερ, ο φορτωμένος με ελπίδες γιος, επιστρέφει στην πατρίδα μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, νιώθει ωστόσο άπατρις. Κάθεται σε καφενεία, ψάχνει ματαίως να βρει κάποιο νόημα σε μια μόνιμη δουλειά γραφείου ή ένα νέο ξεκίνημα…  Είναι ο «νεαρός άντρας της γενιάς τού [Α΄ Παγκοσμίου] πολέμου», η παραδειγματική μορφή μιας απογοητευμένης και αποδεκατισμένης γενιάς.

Και ο πατέρας του, ο γερο-Τσίπερ, είναι χαρακτηριστικό δείγμα της προηγούμενης γενιάς, που ξόδεψε μεγάλο μέρος της ενέργειάς της για να αναρριχηθεί από τη θέση του προλετάριου σε εκείνη του (μικρο)αστού.

Ως προάγγελος των μεγάλων μυθιστορημάτων του Ροτ, όπως το Εμβατήριο Ραντέτσκυ, με το οποίο μπορεί να θεωρηθεί ότι εντάσσεται στην ίδια ενότητα, το έργο αυτό προϊδεάζει τον αναγνώστη για την εξέχουσα τέχνη του συγγραφέα να πλάθει χαρακτήρες που εκφράζουν μια ολόκληρη εποχή, η οποία τοποθετείται χρονικά πριν και μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.