Ταγματάρχης Δημήτριος Γ. Κασλάς, Η στρατιωτική διαδρομή, το πρόσωπο, η εποχή
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-82080-0-1
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
Βιβλίο, Σκληρόδετο
26 x 24 εκ, 1,200 γρ, 287 σελ.
Περιγραφή

Πρόκειται για την δεύτερη εμπλουτισμένη έκδοση που αφορά τη ζωή, το έργο και τα γεγονότα που σημάδεψαν τον Ταγματάρχη Δημήτρη Κασλά με καταγωγή από το Πουρί Μαγνησίας. Στο βιογραφικό λεύκωμα περιλαμβάνονται σπάνια ιστορικά τεκμήρια και ντοκουμέντα της Νεώτερης Ελλάδος από την περίοδο της Μικρασιατικής Εκστρατείας, τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο, την Εθνική Αντίσταση (Ε.Λ.Α.Σ.) έως τα Δεκεμβριανά.
Τα χαρακτηριστικά έκδοσης (λευκώματος) συνοψίζονται στις δομημένες ενότητες του υλικού, τα λεπτομερή μεταδεδομένα όλων των τεκμηρίων (επεξηγήσεις), την επιστημονική τεκμηρίωση του έργου της ψηφιοποίησης (μεθοδολογία) και τέλος στην πολιτιστική σύμπραξη τεσσάρων φορέων της αυτοδιοίκησης.
Η έκδοση μπορεί να είχε ως βάση του τη ζωή και το έργο του Δημητρίου Κασλά αλλά δεν μένει στην παρουσίαση μιας στατικής προσωπικής βιογραφίας. Συνειδητή επιλογή του συγγραφέα υπήρξε η σύνδεση του λευκώματος με την εποχή, τα γεγονότα και τα πολλαπλά είδη των τεκμηρίων που πολλές φορές μεταφέρουν διάφορες ιστορίες και μαρτυρίες.
Το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης αναφέρεται στη δράση του ΙΙ Τάγματος του 5ου Συντάγματος Πεζικού Τρικάλων το οποίο υπερασπίστηκε το ύψωμα 731, όπου και κρίθηκε ουσιαστικά, ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος. Αναφορές επίσης υπάρχουν στα πρώτα χρόνια της ζωής του Δ. Γ. Κασλά τη περίοδο της εθνικής αντίστασης, τις διώξεις και τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Στην έκδοση περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων πολιτικές και στρατιωτικές φωτογραφίες, καρτ-ποστάλ χάρτες, αποφάσεις, διαταγές πολέμου, διάφορα χειρόγραφα, πολιτικά & στρατιωτικά έγγραφα, πρωτόκολλα, ταυτότητες, στρατιωτικά εγχειρίδια, προσωπικά αντικείμενα.

Add: 2020-03-31 06:39:53 - Upd: 2020-03-31 14:41:54