Εκ του μη όντος
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-82171-9-5
Εκδόσεις Τύρφη, Θεσσαλονίκη, 12/2018
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 14.50 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
20 x 15 εκ, 202 σελ.
Περιγραφή

Το βιβλίο είναι διαφορετικό από κάθε άλλη πολυφωνική έκδοση που έχει κυκλοφορήσει, είναι δε το αποτέλεσμα τόσο της προσωπικής πορείας των συγγραφέων που συμμετέχουν στην έκδοση, όσο και συλλογικής. Επί του ουσιαστικού όμως και πλέον σημαντικού, είναι μια δημιουργία "Εκ του μη Όντος".
Της γραφής, στο πλαίσιο της ομάδας του "Λογοτεχνικού Καφενείου", προηγήθηκαν πολλοί μήνες προσέγγισης και μελέτης σημαντικών και πραγματικών λογοτεχνών, οι οποίοι έχουν δώσει περίβλεπτα εξομολογητικά κείμενα από τον 17ο αιώνα μέχρι και σήμερα. Η ομάδα, όσοι θέλησαν να πάρουν ενεργό μέρος σε αυτήν τη διαδικασία, σε κάθε συνάντηση είχε την ευκαιρία, υπό την καθοδήγηση του επιμελητή των εκδόσεων Τύρφη, Κωνσταντίνου Τέλιου, να έρθει σε επαφή εις βάθος με τα έργα των συγγραφέων που εξετάστηκαν, με το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο που τους καθόρισε, όπως και με τις προσωπικές τους ανησυχίες, αστοχίες, ιδιαιτερότητες, προβλήματα και προβληματισμούς. Δια μέσου δε αυτών, να πειραματιστεί συγγραφικά υπό την επιρροή των εκάστοτε αναλυόμενων κειμένων και με κοινό άξονα για όλους ένα κάποιο είδος απώλειας, από την ελάχιστη έως την μέγιστη, καθώς και την υπαρξιακή ταραχή και τους κραδασμούς που αυτή πυροδοτεί, και που κάποτε μπορεί να φτάνουν σε ακραία σημεία.
Η σπουδή αυτή υπήρξε από κάθε άποψη μια ξεχωριστή εμπειρία, με το θέμα της απώλειας να λειτουργεί ως θρυαλλίδα έμπνευσης. Η έκθεση δε στα έργα των λογοτεχνών που εξετάστηκαν, στάθηκε πρόκληση ψηλάφησης του εσώτερου εαυτού αλλά και εξάσκησης στον γραπτό λόγο, ενώ, ταυτόχρονα, η απόπειρα ευγενούς συνύπαρξης και ανταλλαγής σκέψεων και ιδεών με τόσα διαφορετικά άτομα, ακόμη κι όταν οι απόψεις διίσταντο, έδωσε μια ψυχοθεραπευτική εκτόνωση.
Στο πλαίσιο της παρότρυνσης των συμμετεχόντων σε συγκεκριμένα είδη γραφής, οι συγγραφείς που εξετάστηκαν ήταν οι: Γκέοργκ Μπύχνερ / Τζιάκομο Λεοπάρντι / Γιούκιο Μίσιμα / Κούρτσιο Μαλαπάρτε / Μωρίς Μπλανσώ / Πωλ Βαλερύ / Τόμας Μπέρνχαρντ / Χέρμαν Μέλβιλ / Άρθουρ Μίλερ / Βάλτερ Μπένγιαμιν / Βαρλάμ Σαλάμωφ / Ιζιντόρ Ντυκάς / Δάντης Αλιγκέρι / Μαρκήσιος Ντε Σαντ / Γ. Μανιάτης κ.α.
Η παρούσα έκδοση της "Τύρφης" είναι το αποτέλεσμα πολύμηνης προσπάθειας και πειραματισμών των συγγραφέων της και του συντονιστή, που συνεργάστηκαν προς την αρχική κατεύθυνση τόσο συγκινησιακά, όσο και από άποψη τεχνικής, αλλά και με βάση το σκεπτικό των εκδόσεων, που είναι η αναζήτηση και ανάδειξη νέων φωνών, με κριτήρια ποιότητας που θέτει η θεωρία της λογοτεχνίας, όπως και με την πρωτοτυπία, το καινούργιο, το αξιοπρεπές και συνάμα αυθεντικό. Οι εκδόσεις "Τύρφη" μπορούν να ισχυριστούν με βεβαιότητα ότι το όλο πρωτότυπο εγχείρημα πραγματικά άξιζε τον κόπο.

Στο βιβλίο συμμετέχουν με ένα κείμενό τους οι συγγραφείς: Ο εχθρός / Αχιλλέας Αναγνώστου, Το μόνο δικό μου / Μαρία Γκερτσάκη, Στο τζάμι / Ειρήνη Ζερμπούλη, Λευκό χαρτί / Δημήτρης Θαβώρης, Ο ήχος του κακού αιώνα / Ελευθερία Θάνογλου, Αναντικατάστατος δότης / Μαρία Κανδύλη, Ο κανένας / Αγγελής Μαριανός, Μια βουτιά στο κενό / Δημήτριος Ντοκατζής, Σε οργωμένο χωράφι / Αναστασία Πανταζοπούλου, Οι ενοχές των ζωντανών / Εύα Παυλίδου, Τα γράμματα του Δαυίδ / Σοφία Προκοπίδου, Σαν μια κορδέλα φως / Κάτια Σουέρεφ, Ένα σακί από κόκκαλα / Χριστίνα Χάσου, Αστέρια και χώματα / Μαρία Μέμη Χατζηδημητρίου, Χωρίς ελαφρυντικά / Μαρία Ψωμά Πετρίδου.

Add: 2020-03-31 06:39:52 - Upd: 2022-02-08 16:08:45