Εκπαίδευση και χειραφέτηση
Μετασχηματίζοντας στερεοτυπικές αντιλήψεις στο σχολείο και στην εκπαίδευση ενηλίκων
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-89531-6-1
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 16.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 500 γρ., 203 σελ.
Περιγραφή

Στο χώρο της σχολικής εκπαίδευσης και της εκπαίδευσης ενηλίκων όλοι σχεδόν οι διδάσκοντες και οι θεωρητικοί συμφωνούν ότι θεμελιώδης στόχος είναι ο κριτικός στοχασμός και, μέσα από αυτόν, η χειραφέτηση των εκπαιδευόμενων. Ωστόσο, στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία είναι σπάνιες οι μελέτες που εξηγούν τι περιέχουν αυτές οι δύο έννοιες, πώς συνδέονται μεταξύ τους και πώς σχετίζονται με την εκπαιδευτική πράξη.

Ο Αλέξης Κόκκος, με το παρόν βιβλίο, έχοντας επίγνωση του προβληματισμού που αναπτύσσεται διεθνώς γύρω από τη χειραφετητική εκπαίδευση και ειδικότερα γύρω από τη μετασχηματίζουσα μάθηση, παρουσιάζει μία συνεκτική θεωρητική βάση, καθώς και παραδείγματα εφαρμογής του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να αντιλαμβανόμαστε κριτικά την πραγματικότητα και να γινόμαστε διαμορφωτές του εαυτού μας, αμφισβητώντας τις ποδηγετούσες, αλλοτριωτικές παραδοχές και αναδιαμορφώνοντας στερεοτυπικές αντιλήψεις που έχουν γίνει δυσλειτουργικές.

Το βιβλίο πλοηγεί τους αναγνώστες στη θεωρία της μετασχηματίζουσας μάθησης και στα συστατικά στοιχεία της, όπως είναι ο κριτικός στοχασμός, ο στοχαστικός διάλογος, το αποπροσανατολιστικό δίλημμα, η κατανόηση του εξελικτικού τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και το κοινωνικό γίγνεσθαι. Σκιαγραφεί ποιες είναι οι τάσεις που διαμορφώνονται στο εσωτερικό αυτής της θεωρίας, ποιες από αυτές - και για ποιους λόγους - ενστερνίζεται η ελληνική κοινότητα των χειραφετητικών εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών ενηλίκων, αλλά και πώς η κοινότητά μας συμβάλλει στην ανάπτυξη του θεωρητικού προβληματισμού. Παρουσιάζει παραδείγματα και προτάσεις για εκπαιδευτικές δράσεις που βασίζονται στη βιωματική μάθηση και στον κριτικό στοχασμό. Ακόμα, πραγματεύεται τους λόγους για τους οποίους η επαφή με τα σπουδαία έργα τέχνης συμβάλλει στην ανάπτυξη της κριτικής ικανότητας, και παρουσιάζει ένα παράδειγμα εφαρμογής της μεθόδου που διαμόρφωσε ο συγγραφέας και συνάντησε ευρεία αποδοχή στην Ελλάδα και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Οι αναγνώστες που αναζητούν να διευρύνουν τον θεωρητικό προβληματισμό τους, καθώς και τις ιδέες τους για την εφαρμογή της χειραφετητικής εκπαίδευσης, θα βρουν στο βιβλίο ευρύ φάσμα εναυσμάτων για στοχασμό και πράξη.


Add: 2020-03-31 06:39:50 - Upd: 2020-03-31 14:41:50