Ημερολόγιο 2019: Βαλκάνια
Τόπος και άνθρωποι
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-6625-42-8
Α/συνέχεια, Αθήνα, 12/2018
Ελληνική, Νέα
€ 19.08 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Βιβλίο (άγνωστο δέσιμο)
21 x 15 εκ, 128 σελ.
Περιγραφή

Τα σύγχρονα Βαλκάνια, ένας τόπος γεμάτος ιστορία, ένα πέρασμα ανάμεσα σε Δύση και Ανατολή, ένας τόπος "Βαρόμετρο" συγκρούσεων και εξελίξεων, ένας τόπος απ` όπου ξεκίνησαν πολλές από τις σύγχρονες πολεμικές συρράξεις των μεγάλων δυνάμεων, εισέρχονται σε έναν νέο κύκλο εντάσεων-κρίσης και πιθανά πολεμικών και άλλων διευθετήσεων.

Η "ανάγνωση" της Βαλκανικής πραγματικότητας ήταν πάντα ένα δύσκολο "έργο" και οι οπτικές γύρω από το ζήτημα παραμορφώνονταν από κρατικά συμφέροντα και παρεμβάσεις κάποιων ενδογενών και εξωγενών δυνάμεων. Τα ψηφιδωτό των Βαλκανίων δεν έχει ακόμα τελειώσει. Οι ψηφίδες του πολλαπλασιάζονται, ξεθωριάζουν, εξαφανίζονται, επανεμφανίζονται, ανακαλύπτονται νέες παλιότερες στρώσεις κάτω από την υπό διαμόρφωση εικόνα.

Τα Βαλκάνια είναι ένας τόπος όπου οι άνθρωποί του, οι Βαλκάνιοι, αισθάνονται κοινούς δεσμούς παρά τους διαχωρισμούς που επιβάλλονται ή τους ποταμούς αίματος που έχουν χυθεί. Σε αυτό το ημερολόγιο φιλοδοξούμε να αναδείξουμε την κοινή ιστορία, και όχι μόνο, των Βαλκανικών λαών και τους κύριους παράγοντες που διαμόρφωσαν αυτή την περιοχή του κόσμου σε πολλαπλά επίπεδα. Θα μας συγχωρέσετε τυχόν ελλείμματά μας σε αυτή την προσπάθεια αλλά όπως είναι κατανοητό δεν γίνεται να χωρέσουν όλα σε μια έκδοση ημερολογίου. Καλή χρονιά σε όλους και όλες...


Τα κείμενα του Ημερολογίου προέρχονται από τις εκδόσεις:

- Λευτέρης Σ. Σταυριανός, "Τα Βαλκάνια μετά τα 1453", 2006, εκδόσεις Βάνιας
- "Τα Βαλκάνια σε διαρκή περιδίνηση", επιμ. Γιώργος Τζαφέρης, ένθετο εφημερίδας "Δρόμος της Αριστεράς"
- Λουκάς Αξελός, "Ρήγας Βελεστινλής", 2018, εκδόσεις Στοχαστής
- Δημήτρης Β. Προύσαλης, "Παραμύθια του Κάτω Κόσμου", 2007, εκδόσεις Απόπειρα
- Δημήτρης Β. Προύσαλης, "Λαϊκά παραμύθια ενάντια σε δύσκολους καιρούς", 2017, εκδόσεις Εύμαρος
- Μιχάλης Γ. Μερακλής, "Παροιμίες ελληνικές και των άλλων βαλκανικών λαών", 2007, εκδόσεις Πατάκη