Οι Μάηδες της Μακρινίτσας
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-618-81464-0-2
Δήμος Βόλου, Βόλος, 1/2014
Ελληνική, Νέα
€ 10.00 ( περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Δερματόδετο
19 x 19 εκ, 300 γρ, 60 σελ.
Περιγραφή

Το βιβλίο "Οι Μάηδες της Μακρινίτσας" που βραβεύτηκε από το Καυταντζόγλειο Βραβείο της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2014 έρχεται να φωτίσει και να συστηματοποιήσει παλαιότερες εργασίες για τους Μάηδες της Μακρινίτσας. Η έκδοση στοχεύει να αποτελέσει ένα βοήθημα στους ασχολούμενους με την λαογραφική και ανθρωπολογική έρευνα, να φτάσει σε όλες τις βιβλιοθήκες και να συμβάλει στην διατήρηση και στην περαιτέρω τακτική αναβίωση του εθίμου.

Η έκδοση συνοδεύεται από σπάνιο ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό που δημοσιεύεται για πρώτη φορά, από έγχρωμες φωτογραφίες αναπαραστάσεων νεώτερης εποχής καθώς και βιβλιογραφικές αναφορές που περιλαμβάνουν ένα αρκετά μεγάλο τμήμα της σχετικής με τους Μάηδες βιβλιογραφία. Επίσης υπάρχει και προτεινόμενη συμπληρωματική βιβλιογραφία για όσους ερευνητές και άλλους ενδιαφερόμενους επιζητούν περισσότερες λεπτομέρειες ή άλλες πτυχές του δρώμενου. Το υλικό της έκδοσης έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε τα κείμενα να είναι αρκετά δομημένα και το φωτογραφικό υλικό να υποστηρίζει το περιεχόμενο.

Στα περιεχόμενα της έκδοσης περιλαμβάνονται ενότητες που αφορούν την προέλευση του εθίμου, τη περιγραφή του δρώμενου, τη σκοπιμότητα του εθίμου και τη σχέση του με την Τουρκοκρατία, την περιγραφή του "θιάσου" των Μάηδων, τις μουσικές των Μάηδων και τέλος τις προσπάθειες αναβίωσης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Επίσης περιλαμβάνει αναφορές σε όσους συνέβαλαν στην αναβίωση και στην διατήρηση του εθίμου. Στον αείμνηστο επί πολλά χρόνια πρόεδρο της Κοινότητας Μακρινίτσας, Σπύρο Κουϊκούμη , στον συνεργάτη του Αργύρη Τατάκο , στον Σταύρο Χατζησταμούλη (Σταύρακα) , στον Φίλιππο Κουτσίνα και άλλους σύγχρονους Μακρινιτσιώτες.