Με τις ευχές του Κάλβου
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-9754-06-4
Γλώσσα: Ελληνική, Νέα
€ 10.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
17 x 24 εκ., 124 σελ.
Περιγραφή

Στο βιβλίο αυτό συμπεριλαμβάνονται μερικές από τις προσεγγίσεις του Δημήτρη Κονιδάρη σε βιβλία (δεν τίθενται οι όροι βιβλιοκρισίες ή βιβλιοπαρουσιάσεις) που είχαν δημοσιευθεί κατά καιρούς στην εφημερίδα "Το Βήμα" (της Κυριακής), στο περιοδικό "Πόρφυρας" και στην κερκυραϊκή καθημερινή εφημερίδα "Ενημέρωση", ιδίως σε βιβλία για παραδοσιακές προσωπικότητες της λογοτεχνίας και της τέχνης ή με θέματα που παρουσίαζαν ένα ευρύτερο γραμματολογικό ή ιστορικό ενδιαφέρον, χωρίς να υποδηλώνεται άρνηση των ποικίλων άλλων προσεγγίσεων του συγγραφέα στα παραπάνω ή σε άλλα έντυπα. Ως εκ τούτου δεν έχουν συμπεριληφθεί προσεγγίσεις σε σύγχρονη ποίηση, πεζογραφία ή σε εκδόσεις άλλων ενδιαφερόντων.
Ο τίτλος, από την άλλη μεριά, δεν υποδηλώνει ότι τις σελίδες του παρόντος βιβλίου τις απασχολεί αποκλειστικά ο Ανδρέας Κάλβος, αλλά έχει την παρακάτω μικρή ιστορία: με τον τίτλο "Με τις ευχές του Κάλβου", είχε δημοσιευθεί κείμενο του Δημ. Κονιδάρη στο ένθετο "Βιβλία" της εφημερίδας "Το Βήμα", στο φύλλο της 5ης Νοεμβρίου 2000, τίτλος που είχε δοθεί από υπεύθυνο συντάκτη, προφανώς διότι στο εξεταζόμενο εκεί μελέτημα, που αναφερόταν στη θέση των επτανησίων δημιουργών στα σχολικά εγχειρίδια μιας εξηκονταετίας, αναφερόταν ότι στα 1983 είχε προτιμηθεί η ωδή «Αι ευχαί» για τους μαθητές της Γ’ Γυμνασίου (οδυνηρές συνέπειες της πολιτικής προστασίας από τους ξένους). Ο τίτλος αυτός κάλυψε πλέον και τη συναισθηματική αντίληψη του Δημ. Κονιδάρη ότι οι ευχές, χωρίς τα εισαγωγικά του τίτλου της κάλβειας ωδής, του Ανδρέα Κάλβου -αλλά και του Διονυσίου Σολωμού- είναι ευπρόσδεκτες για κάθε κύκλο γραψίματος.

Προσεγγίσεις, λοιπόν, βιβλίων για τον Κάλβο και τον Σολωμό, για τον Παλαμά και τον Καμπά, για τον Φιλύρα και τον Βάρναλη, τον Λασκαράτο και τον Σουρή, για τον Εμμ. Θεοτόκη και τον Μάντζαρο, για τον Μαβίλη και τον Γιοφύλλη, για τον Βράιλα-Αρμένη, αλλά και σύγχρονους όπως ο Γερ. Χυτήρης, ο Φωκάς, ο Μπεκατώρος, ο Αλισανδράτος, ο Σισιλιάνος, ο Νάνος Βαλαωρίτης και άλλοι και άλλα, αλλά και άγνωστοι όπως ο Βασίλης Αδαμίδης ("Αδάμ"), περιλαμβάνονται στον τόμο.


Add: 2020-03-31 06:39:49 - Upd: 2020-03-31 14:41:49