Επιφανείς Κρήτες ανά τους αιώνες
(Δύο τόμοι)
Κυκλοφορεί
ISBN: 978-960-87416-9-0
Παναγιωτάκης Γεώργιος Ι., Ηράκλειο Κρήτης , 4/2019
Ελληνική, Νέα
€ 70.00 (περ. ΦΠΑ 6%)
Βιβλίο, Χαρτόδετο
29 x 21 εκ, 3,005 γρ, 861 σελ.
Περιγραφή

[Δύο τόμοι]

"Η Κρήτη στη μακρόχρονη και ανηφορική ιστορική της πορεία, είχε την ατυχία να εναλλάσσονται στο χώρο της οι αλλόθρησκοι ή αλλόδοξοι κατακτητές της.

Αν και είχε σύμμαχο αυτό το θλιβερό προνόμιο, δεν παύει σ` όλες τις εποχές να αναδεικνύει προσωπικότητες της επιστήμης, των γραμμάτων και της τέχνης.

Οι προσωπικότητες αυτές, που διαπρέπουν μέσα ή έξω από την Κρήτη, αποτελούν το "εύλαλο στόμα της" και το νήμα, το οποίο συνδέει τις παλιότερες με τις νεότερες γενιές.

Έτσι, αν ο θάνατος για τους πολλούς σημαίνει αφανισμό, αιώνια σιγή και αδράνεια, οι παραπάνω κατηγορίες αποτελούν δίδαγμα, προτροπή, παράδειγμα προς μίμηση και ακόμη τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς.

Ο άτεγκτος και ασεβής όμως από τη φύση του χρόνος, στέκεται αδιάφορος στο έργο τους και την πολύτιμη προσφορά τους, επενεργώντας έτσι καταλυτικά στη δημιουργική τους παρουσία, ενώ όπως λέχθηκε το παρόν είναι το ζωντανό συνολικό άθροισμα ολόκληρου του παρελθόντος.

Στη σύγχρονη μάλιστα εποχή των μεγάλων εθνολογικών, πολιτιστικών και κοινωνικών τριγμών και ανακατατάξεων, ο κίνδυνος περιθωριοποίησής τους εμφανίζεται περισσότερο άμεσος και απειλητικός. Σ` αυτή την ιστορική αποφλοίωση, που τους επιφυλάσσει ο χρόνος, η αντίσταση αποτελεί την πιο αποτελεσματική ενέργεια.

Μια ειδική πολυτελής γι` αυτούς έκδοση, είναι καιρός να κυκλοφορήσει ως προγονική μαρτυρία. Η έκδοση αυτή δεν αποτελεί τιμή μόνο γι` αυτούς. Στέκεται και ως αφορμή πνευματικής επαφής και γνωριμίας με το έργο τους, καθώς και ως επιμνημόσυνη αναγνώριση της προσφοράς τους.